"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vrijdagondernemerstip. De beste manieren om zelf te boekhouden als zzp’er

Voor- en nadelen van Excel en boekhoudsoftware.

Wil jij als zzp’er zelf je boekhouding bijhouden? Hoe begin je daar dan mee? Om te beginnen kun je kiezen tussen het bijhouden van je administratie in Excel of met een boekhoudprogramma. Beide keuzes hebben zo hun voor- en nadelen. Welke manier van boekhouden past het best bij mij? Dat is een vraag waar veel ondernemers mee rondlopen.

Waarom boekhouden met Excel?

Als zzp’er is het aan het begin meestal niet nodig om te investeren in boekhoudsoftware. Doordat je nog niet zo’n ingewikkelde boekhouding hebt, kun je dat eenvoudig zelf doen in Excel. Het voordeel daarvan is dat je perfect inzicht hebt in jouw administratie. Zo heb je dankzij gratis software een prima beeld van de financiële gezondheid van jouw onderneming.

De voordelen van boekhouden met Excel

Op de meeste desktop is het Office-pakket geïnstalleerd. Excel maakt onderdeel uit van dat pakket, waardoor het erg toegankelijk is. Mocht jouw desktop niet beschikken over Excel, dan kun je gratis gebruik maken van Google Spreadsheets.

Een ander voordeel aan Excel is dat je het kunt inrichten zoals jij dat wilt. Maar als je liever begint met een opzet, dan zijn er op internet veel verschillende boekhoud templates te vinden. Op die manier kun je direct beginnen met jouw administratie.

De nadelen van boekhouden met Excel

Aan het gebruik van Excel zijn ook een aantal nadelen verbonden. Mocht jij jouw boekhouding willen bijhouden in Excel, dan is de nodige kennis van formules wel vereist. Bij de meeste boekhoudsoftware worden berekeningen automatisch gemaakt, maar in Excel zal je dat zelf moet regelen met een formule.

Daarnaast kost het opzetten en onderhouden van je administratie in Excel erg veel tijd. Ook al maak je gebruik van een template, je moet nog steeds veel gegevens handmatig invullen. Naast dat het invullen een hoop tijd kost, is de kans op het maken van een fout groter. Eén foutje kan jouw hele boekhouding onbruikbaar maken.

Waarom boekhouden met een boekhoudprogramma?

Zie jij het niet zitten om alles handmatig in te vullen in Excel? Dan biedt boekhoudsoftware uitkomst. Een boekhoudprogramma vraagt om een kleine investering, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Het eerste voordeel is dat je, in tegenstelling tot Excel, weinig tot geen kennis nodig hebt van boekhouden. Het enige dat jij hoeft te doen is gegevens invoeren, de software doet de rest. Hierdoor bespaar je een hoop tijd en verklein je de kans op fouten.

Daarnaast is de BTW-aangifte doen via de trage site van de Belastingdienst ook verleden tijd. Zoals gezegd worden veel taken geautomatiseerd in een boekhoudprogramma, zo ook het berekenen van de BTW. Een groot voordeel hiervan is dat je direct aangifte kunt doen vanuit het programma, dat kan al met slecht één druk op de knop. De software heeft immers alles al voor je berekend.

Maak je al gebruik van andere administratieve software? Of ben je van plan om dit in de toekomst te gaan doen? In dat geval is het zeker verstandig om te kiezen voor een boekhoudprogramma. Je kunt de verschillende software namelijk aan elkaar koppelen. Daardoor worden er nog meer processen geautomatiseerd en profiteer jij van meer tijdwinst!

Mobiele boekhoud app

Ben je vaak op pad? Geen probleem! Veel boekhoudsoftware werkt online in de cloud. Het enige dat jij nodig hebt is een laptop en werkende internetverbinding. Om het nog toegankelijker te maken, bieden veel programma’s een mobiele app. Daarmee kun je zelfs op je smartphone of tablet je boekhouding bijhouden, ideaal toch?

Het laatstgenoemd voordeel, leidt ook tot het eerste nadeel van een boekhoudprogramma. Doordat je met een boekhoudprogramma in de cloud werkt, heb je wel altijd een internetverbinding nodig om bij jouw gegevens te kunnen. Maar maak je geen zorgen. Nederland kent een hele hoge internetdichtheid, dus dit zal bijna niet voorkomen.

Een ander nadeel aan het gebruik van software, is dat het geld kost. De meeste programma’s vereisen een eenmalige of maandelijkse betaling. Gelukkig kan je de kosten door de extra tijdwinst die een boekhoudprogramma oplevert snel terugverdienen.

Welke manier van boekhouden past het beste bij jou?

Hopelijk heb je na het lezen van de voor- en nadelen van beide opties al een beter idee welke manier van boekhouden het beste bij jou als zzp’er past. Om de keuze voor jezelf makkelijker te maken kun je jezelf een aantal vragen stellen. Wat vind ik belangrijk? Ben ik bereid om geld te betalen voor software? Ben ik vaak onderweg? Wil ik de mogelijkheid hebben om meerdere administratie software aan elkaar te koppelen? Dat zijn slechts enkele vragen om tot de juiste manier van boekhouden te komen. Kies jij voor een boekhoudprogramma of doe je toch liever je boekhouding in Excel? Mocht je nog twijfelen, dan kan je altijd gebruik maken van een gratis proefperiode van boekhoudsoftware.

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki , dé advieswebsite waar je als ondernemer de beste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en projectmanagement. Door onze expertise met je te delen ontdek je hoe software je helpt het maximale uit je business te halen. Bekijk alle berichten van Arjan Nieuwbeerta