"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Nederland al best Total Talent Management-minded, al heet het niet zo’

In theorie gaat het misschien nog niet zo hard met Total Talent Management, maar in de praktijk is het toch al heel gewoon.

Dat constateerde ZiPconomy-hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts in het openingswebinar van de Webinar Week. ‘Total Talent Management is aan de ene kant misschien een hype. Ik hoor vaak dat het in de praktijk in Nederland nog niet zo hard gaat met het integraal benaderen van het hele talentvraagstuk. Maar aan de andere kant: er zijn volgens mij ook weinig restricties om op een vacature een zelfstandige professional in te zetten. Althans: veel minder dan in andere landen. Dus in de praktijk gebeurt het al wel. Het besluit wordt alleen vaak al heel vroeg in het proces genomen. Dat zou denk ik ook later kunnen.’

Ook de wet van de remmende voorsprong doet zich in Nederland gelden, denkt Ruts. ‘We zijn hier zo gewend om flex in te zetten, dat er soms te weinig wordt nagedacht over hoe precies.’ Volgens hem is het denken in Total Talent Management zeker een trend, en geen hype. ‘Maar het is ook nog niet de Heilige Graal.’

4 grote trends

Total Talent Management is 1 van de 4 grote trends die Ruts schetste tijdens de opening van de Webinar Week. De andere 3: de hele wet- en regelgeving, de professionalisering van het inhuurvak, en – natuurlijk: de opkomst van HR-technologie, die beoogt om werving en selectie veel makkelijker te maken.

Door alle thema’s heen speelt de krappe arbeidsmarkt een grote rol, constateerde Ruts. ‘Het best bezochte webinar gaat niet voor niets over schaarste. Bizar hoe dat in een paar jaar is omgeslagen.’

Minder inhuur, meer inzet

Bij de professionalisering van het inhuurvak, en het thema ‘goed opdrachtgeverschap’ valt het Ruts op dat het steeds meer een apart vakgebied wordt. ‘Het is een mix van inkoop en HR, of eigenlijk: inkoop en recruitment. Je hebt er mensen voor nodig met één been binnen, en één been buiten de organisatie. Het gaat erom: hoe diep kun je meedenken? Het gaat niet zozeer om welk poppetje je op welk moment nodig hebt, maar om hoe je een hiring manager kunt helpen zijn taken te organiseren.’

We moeten minder nadenken over de inhuur van interim, maar meer over de inzet van interim, vatte hij die trend samen.

Technologie

En technologie, de vierde grote trend die hij schetste, kan daar zeker bij helpen. ‘Ik ga niet dezelfde fout maken als 20 jaar geleden en zeggen dat technologie bureaus overbodig gaat maken. Maar toch raak ik knap onder indruk als ik op een aantal beurzen zie wat er tegenwoordig allemaal kan met technologie. Rond samenwerken, rond vinden van mensen, en rond selectie – zonder tussenkomst van mensen, die – zo is mijn stellige overtuiging – nu juist níet de beste matchmakers zijn.’

Meer weten?

Kijk hier het hele openingswebinar terug 

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman