"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
HR-technologie

Hoe blijf je bij met alle ontwikkelingen in #HRTech?

De ontwikkelingen in de wereld van HR-technologie gaan zó snel, dat werkgevers vaak moeite hebben om het bij te benen. Wat heb je echt nodig? En waar kun je zonder? En – minstens zo belangrijk: waar vind je de meest betrouwbare informatie over al deze technologie?

HRTechReview.nl

Er is bijna geen HR-proces te bedenken of er zijn wel softwareleveranciers die claimen het te kunnen automatiseren. Van werving en selectie tot roosterplanning, en van medewerkersonderzoeken tot strategische personeelsplanning.

En dan gaat die ontwikkeling ook nog eens steeds sneller. ‘Partijen die 5 jaar geleden op een zolderkamer begonnen, zijn nu opeens een wereldspeler’, vertelt Mark van Assema, HR-projectleider op IT-gebied en adviseur over Total Workforce Management. In 2017 heeft hij de site HRTechReview.nl opgericht, bedoeld om objectief inzicht te geven in de #HRTech-markt in Nederland. Woensdag 14 februari is hij bovendien dagvoorzitter en eerste spreker in de Webinar Week, op een dag die helemaal in het teken staat van HR-technologie.

Uitdaging bij vast/flex

Volgens Van Assema hebben veel organisaties vooral een uitdaging waar het gaat om de systemen voor het vaste en voor het flexibele personeel. Dat zijn nu nog vaak gescheiden werelden, merkt hij in de praktijk. ‘Voor vaste medewerkers heb je een Applicant Tracking Systeem (ATS) en een salarisadministratie, voor flexibele medewerkers heb je intermediairs met hun software of een Vendor Management Systeem (VMS), waarin je de leveranciers beheert. De kerndata in die twee type systemen is in basis anders; medewerkers versus leveranciers. De technologieaanbieders moeten dan ook kiezen: of ze houden beide systemen apart en koppelen hooguit in beperkte mate, of ze integreren beide systemen volledig tot één systeem.’

Hoe gaan VMS-partijen hiermee om?

De in Nederland actieve VMS-partijen gaan hier nu inderdaad verschillend mee om, ziet Van Assema. ‘Sommige partijen kiezen bewust voor een focus op de inhuurmarkt, zoals SAP Fieldglass, Beeline/IQnavigator, Connecting-Expertise en ProUnity. Andere VMS-partijen gaan ook in zekere mate de kant van recruitment voor vaste medewerkers op, zoals Nétive, Agile-1 en PeopleFluent.’

Voor meer informatie hierover verwijst Van Assema naar het VMS-rapport van Flex-Beheer en The Flex Academy. ‘Hierin staat op functioneel niveau welke processen de VMS-partijen in hun nieuwste versies ondersteunen.’

Hoe gaan ATS-partijen hiermee om?

Ook bij de ATS-partijen is flexibele inhuur nog behoorlijk onderbelicht, constateert Van Assema. ‘In Nederland zijn al meer dan 35 ATS-partijen actief. Sommigen bestaan al járen. Maar slechts een paar daarvan, zoals Carerix, HR Office en Connexys/Bullhorn, zijn nu de flexwerkers aan het integreren.’

Van Assema, die zelf een IT-achtergrond heeft, pleit er juist voor alle werkenden in de systemen gelijk te behandelen, ongeacht hun contractvorm. Via innovatieve HR-technologie kunnen deze werkenden zich dan allemaal ontwikkelen naar een volgende stap, zegt hij. ‘Waar worden zij blij van? Dát zou de vraag moeten zijn die centraal staat bij de keuze van alle HR-technologie.’

Waar vind je de beste bronnen?

In het webinar op 14 februari gaat Van Assema onder meer dieper in op de specifieke vraag die voorafgaat aan je keuze voor HR-technologie, en geeft hij een overzicht van de beste bronnen met informatie over HR-technologie.

Op 15 februari (14:30 uur) is er tijdens een ander webinar een discussie met o.a. Mark Bassie over de vraag “Is er nog toekomst voor MSP’s gezien de technologische ontwikkelingen bij VMS’en en inhuurplatformen?“  

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman