"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Snel Wet DBA

Staatssecretaris Snel (Financiën) toont weinig belangstelling voor Wet DBA

Staatssecretaris Menno Snel (D66) wilde in zijn eerste debat in de Tweede Kamer maar weinig kwijt over de toekomst van de Wet DBA.

Twaalf en een half uur duurde het eerste debat tussen de nieuwe minister van Financiën Wopke Hoekstra, staatssecretaris Menno Snel (D66) en de Tweede Kamer. Er stond dan ook wel het nodige op het programma. De begroting voor het komend jaar. De fiscale plannen uit het regeerakkoord. Natuurlijk de afschaffing van de dividendbelasting. En dan nog actualiteiten als de rulings van de Belastingdienst en de Paradise Papers.

Dat de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de Wet DBA daarbij niet uitgebreid aan bod zouden komen, was te verwachten. Maar de zelfstandigen die op wat meer richtinggevend nieuws van het Kabinet zitten te wachten, kwamen er gisteren wel erg bekaaid van af.

Summiere, weinig geruststellende antwoorden

Staatssecretaris Snel, wiens voorganger Wiebes met grote regelmaat naar de Kamer werd geroepen om tekst en uitleg te geven over het falen van de Wet DBA, besloot op enig moment uit tijdgebrek antwoorden op vragen over de Wet DBA maar weg te laten uit zijn betoog. Aangespoord door partijgenoot Steven van Weyenberg om die antwoorden toch maar wel te geven deed hij af met: ‘Het staat hoog op mijn radar’. Een weinig geruststellende reactie.

Aan het einde van debat herhaalde Snel – op verzoek – de opmerking uit het regeerakkoord dat hij het werkveld gaat betrekken bij het uitwerken van de hervormingsplannen van de Wet DBA uit het regeerakkoord. Al moest hij bij dat antwoord nog wel even de papieren induiken om te lezen hoe die Wet ook al weer heet.

Snel duidelijkheid nodig over richting Kabinet

Er liggen nogal wat stevige en politiek lastige dossiers op het bureau van de kersverse staatssecretaris. Laten we hopen dat het Wet DBA-dossier niet onderop raakt en erop vertrouwen dat de Kamer – en belangenorganisaties – staatssecretaris Snel scherp houden om spoedig duidelijkheid te geven. Om te beginnen met een uitspraak op korte termijn dat de periode waarin de Wet DBA niet gehandhaafd wordt wederom wordt verlengd (die periode loopt nu tot 1 juli 2018). Dan kunnen opdrachtgevers aan de slag met hun plannen voor 2018.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts