"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Rutte III: Minimumtarief voor onderkant zzp-markt

Via een minimumtarief grijpt het nieuwe kabinet in op de onderkant van de zzp-markt. Zzp’ers inhuren onder een uurtarief van 15 of 18 euro wordt lastig, zo niet onmogelijk.

Zzp’ers die tegen een te laag tarief werken, worden niet meer als zelfstandige gezien. Het nieuwe kabinet komt met een minimum uurtarief voor zzp’ers. Dat meldt RTLZ op basis van uitgelekte plannen van het nieuwe kabinet.

Wie onder dat tarief werkt, wordt dus niet langer beschouwd als zelfstandige, maar de Belastingdienst ziet de relatie dan als een dienstverband. Dat betekent vervolgens dat de opdrachtgever een werkgever wordt en vakantiegeld en de premies voor werknemersverzekeringen moet gaan betalen.

Dit idee komt aanvullend op het plan om de Modelovereenkomsten van de Wet DBA te vervangen door een opdrachtgeversverklaring (zie dit artikel met uitleg daarover).

Lage grens

Het minimumtarief zal ergens tussen de 15 en 18 euro liggen, zo staat volgens RTLZ in de zzp-plannen van het nieuwe kabinet. Het FD heeft over tenminste 125% van het wettelijk minimumloon, wat iets lager ligt. Wie minder dan dit minimumtarief verdient, kan in de ogen van het nieuwe kabinet nooit goed rondkomen als zelfstandige.

Die grens is nog betrekkelijk laag. De maatregel lijkt vooral bedoeld om de ergste uitwassen aan de onderkant tegen te gaan. Het gemiddelde tarief van zelfstandigen ligt flink hoger. Maar met name binnen de maaltijdbezorging, logistiek (pakketjes/postbezorgers, taxi), schoonmaak en thuiszorg (huishoudelijke hulpen) komen tarieven onder dit niveau regelmatig voor.

Stukloon

Vraagstuk is wel hoe het kabinet wil omgaan met afspraken met zelfstandigen die gebaseerd zijn op ‘prestatie’ in plaats van ‘uren.’

De discussie rond een minimumtarief werd recentelijk aangewakkerd door maaltijdbezorger Deliveroo.  Die wil juist de stap maken naar zzp’ers en hen afrekenen per bezorging, niet meer per uur.

Dergelijke ‘stukloon’ komt juist veel voor in genoemde sectoren, maar vind je ook veel bij bijvoorbeeld freelance journalisten en vertalers. Minister Asscher heeft de Wet minimumloon (WML-stukloonregeling) onlangs aangescherpt zodat ook stukloon onder de werking van de WML valt. Maar dat geldt (nog?) niet voor zelfstandigen.

Het plan is in die zin opvallend omdat alleen de PvdA een minimumtarief expliciet in haar partijprogramma had opgenomen. De PVV is tegen stukloon voor zelfstandigen. De overige partijen hadden hierover niets opgenomen in hun programma, al bestonden er ook bij hen al wel langer zorgen over te lage tarieven in delen van de zzp-markt.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

7 reacties op dit bericht

 1. Artikel:

  — Vraagstuk is wel hoe het kabinet om wil gaan met afspraken met zelfstandigen die gebaseerd zijn op ‘prestatie’ in plaats van ‘uren.’ —

  Als je betaald wordt per prestatie ben je per definitie zelfstandige, hoe laag die beloning ook is, lijkt me duidelijk.
  Het probleem zit hem juist is al die zogenaamde zzp’ers die enkel en alleen opdrachten doen waarbij Een.pee uur betaald worden, terecht dat daar twijfel over bestaat in mijn ogen en dat men daar nu ingrijpt.
  Aan deze onderkant zijn het vooral de opdrachtgevers die hier naar bij hadden. Aan de bovenkant van de markt zijn het vooral de “zzp’ers” zelf die op (fiscaal) voordeel uit zijn, daar zijn andere maatregelen nodig of je moet zeggen dat er bv ook een bovengrens is in het uurtarief in combinatie met een maximum aantal uren per jaar, bv maximal 1000 uur bij tarieven boven de 60 euro bij een en dezelfde opdrachtgever in 1 jaar. Hoe hoger je tarief hoe lager de uren bij 1 opdrachtgever mogen zijn. Wel lastige controle voor de BD, maar accountant zou verklaring af kunnen geven, die weet het met 1 druk op de knop.

 2. Lijkt mij een prima stap, maar waarom niet meteen doorpakken? Van € 18 kan je geen pensioen en AOV betalen. Als het kabinet dit niet verplicht gaat regelen voor zzp’ers, hoog dan het minimum-tarief zodanig op dat iedereen dit wel zelf kan regelen en betalen.

 3. Kort door de bocht: krijg je weinig geld dan ben je werknemer, krijg je veel geld dan ben je ondernemer.
  Zit hier een systeem achter? Past dit bij de huidige wet en regelgeving? Weinig is nog bekend over de precieze invulling van de uitgelekte plannen van het aanstaande kabinet, maar tot nu toe blinken ze niet uit in systeemdenken, wel in incident management.

 4. Het lijkt mij in zoverre een vooruitgang dat er nu in elk geval sprake is van een concrete, in theorie te handhaven norm, in plaats van vage formuleringen als ‘kwaadwillendheid’ of ‘had kunnen weten’.

  • Dag Annemarie,
   Dat ben ik in ieder geval met je eens!
   Jammer dat dergelijke voorstellen aan elkaar hangen van politieke compromissen,
   vanuit inhoud en praktijk zouden wij wellicht in een halve dag een beter voorstel kunnen presenteren,
   dat de positie van ZZP’ers in samenhang en vergelijking met werknemers nog beter regelt.

 5. Beste Joop,

  Het lijkt niet uit te blinken maar het tarief is laag en degenen die onder dit tarief werken en wel zelfstandig willen blijven zullen hun tarief dan ook verhogen tot op het minimum. Dan zal blijken of deze zzp’ers “onderhandelingsmacht” hebben en hun klanten dat nieuwe taried accepteren. [nota bene: Volgens de commissie Boot was onderhandelingsmacht een teken van zelfstandigheid]

  Het is aan de Deliveroo’s en PostNL’s van deze wereld om nu te bepalen wat ze aantrekkelijker vinden. Het minimumloon of het minimum zzp-tarief. Hoe het zit met stukprijs is inderdaad nog onduidelijk.

  @Gerrit
  Dus iemand met uurtarief 120 mag twee keer zo kort werken als zelfstandige dan iemand met 60 uur? Gebaseerd op… Afgunst?

  Als een werkgever anderhalve ton per jaar kwijt is aan een zzp’er terwijl hij zo iemand ook voor 80.000 euro loonkosten in dienst kan nemen, dan is dat toch het probleem van de werkgever zelf? Die is blijkbaar als werkgever niet aantrekkelijk genoeg. Dat is zijn eigen sourcing probleem waar je niet in hoeft te intervenieren. Er is namelijk geen maatschappelijk probleem. Voor de opbrengsten van de fiscus maakt het namelijk ook niet uit. Zzp’er met anderhalve ton omzet levert met mkb winstvrijstelling nog altijd meer op dan loondienst 80K.

  Mogelijk krijgen sommige maaltijdbezorgers e.d. een contract aangeboden en zijn ze daar blij mee.