"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Rutte III: de plannen voor zzp’ers, de Wet DBA en meer. Een voorspelling.

Wat kunnen we van het nieuwe kabinet verwachten als zelfstandige opdrachtnemers? En als opdrachtgevers en bemiddelaars? Hugo-Jan Ruts deed tijdens een webinar alvast een ‘calculated guess’.

Als we de Haagse berichtgeving mogen geloven, hebben we binnenkort toch echt het kabinet Rutte-III. Een kabinet dat een aantal onopgeloste zaken uit Rutte-II mag gaan oplossen. Op het gebied van de arbeidsmarkt, de zelfstandigen en natuurlijk ook de Wet DBA.

Voor het webinar dat ZiPconomy samen met Werf& onlangs organiseerde, konden we niet wachten op de formatie. Daarom deed ik alvast een aantal voorspellingen. Gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s, een analyse van het ‘spel in de polder’ en verschillende gesprekken en debatten met Kamerleden.

** UPDATE: de eerste uitgelekte plannen van Rutte III (o.a. verandering Wet DBA) vind je hier.

Arbeidsmarkt een makkelijk dossier, zzp-dossiers stuk lastiger

Tussen de vier partijen die nu zo’n beetje klaar zijn met onderhandelen, wordt het dossier ‘Arbeidsmarkt’ nu niet direct gezien als een lastig onderwerp. Een brede hervorming van de WWZ en de aanpassingen van het ontslagrecht, het verkorten van de periode van doorbetaling bij ziekte voor (kleine) werkgevers en het in zijn algemeen aantrekkelijker maken van het werkgeverschap zijn onderwerpen waar men het waarschijnlijk wel snel over eens zal zijn.

Rond de verschillende zzp-dossiers ligt dat lastiger. Hier botsen de liberale opvattingen van de VVD en D66 nadrukkelijker met de stevig sociaal-conservatieve lijn van het CDA. Een lijn die mede-onderhandelaar Pieter Heerma als woordvoerder ‘zzp-zaken’ in de campagne ook duidelijk liet horen. Het CDA staat voor een collectief stelsel en een inclusieve arbeidsmarkt, met vrijheid plus verplichtingen voor zelfstandigen.

De Wet DBA

De Wet DBA is een horror-dossier. Niemand wil ermee verder, maar niemand weet ook hoe je er op een fatsoenlijke manier van afkomt. Een vaak herhaalde oproep aan de belangenorganisaties van zelfstandigen, opdrachtgevers en bemiddelaars om tot een gezamenlijk standpunt te komen is niet opgepakt. De ambtenaren van Sociale Zaken en Financiën stuurden de Kamer, die zoekt naar een uitweg, in een onderzoek naar alternatieven voor de Wet DBA vakkundig met tien verschillende kluiten het riet in.

Voorspellingen

Het webinar met de voorspellingen is opgebouwd in een aantal delen.

 1. Vanaf minuut 02.30 een analyse van de zorgen binnen de politiek en de posities in de polder.
 2. Vanaf minuut 17.28 de standpunten van de vier onderhandelende partijen op een rij.
 3. Vanaf minuut 23.30 een toelichting waarom ik verwacht dat:
  • De zelfstandigenaftrek op de korte termijn ongemoeid blijft.
  • Er mogelijk wel wat gaan veranderen met betrekking tot de verplichting tot verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.
  • De Wet DBA niet per direct de prullenbak in gaat en het tijdperk van de VAR definitief ten einde komt. Hopelijk wordt wel al helder welke richting gekozen wordt naar duidelijker criteria vooraf, zodat opdrachtgevers vooraf weten of ze iemand kunnen inhuren. Dat zal naar verwachting wel zijn met behoud van een grotere verantwoordelijkheid voor die opdrachtgevers en met meer restricties voor zzp’ers dan dat er onder het VAR-regime de facto waren.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

 1. Afgelopen jaar was er ook een andere Pieter (Omtzigt) die zich hard gemaakt heeft voor zelfstandigen in het DBA dossier. Is de officiele CDA-lijn anders?

  • Justin, Pieter Omtzigt heeft vanuit positie in de kamercommissie Financiën inderdaad zich stevig met het Wet DBA dossier bezig gehouden. Overigens vooral om het falen daarvan aan te tonen, zonder dat helemaal duidelijk werd welke oplossing het CDA voor de ontstane problematiek voorstaat.

   In de campagne werd echter nadrukkelijk Pieter Heerma naar voren geschoven rond de zzp-dossier door het CDA en niet Omtzigt. Heerma ‘doet’ sociale zaken. Die keuze is tekenend, waarbij opgemerkt dat ik Heerma ervaar als een vertegenwoordiger van de meer aan de sociaal-conservatiever stroming van het CDA dan Omtzigt.

   • Het roepen wat er mis gaat is inderdaad makkelijker dan oplossingen verzinnen. Misschien is Pieter te porren om zijn naamgenoot te challengen. Wat ik ooit heb gelezen is dat Omtzigt nog weleens een luis in de pels wil zijn van zijn eigen partij (wat hem ook veel voorleurssteemmen oplevert).