"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk over Rutte III en de zzp-dossiers: ‘Goed begin, maar half werk’

PvdA-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk is blij verrast dat het nieuwe kabinet een aantal dingen overneemt waar hij al langere tijd voor pleit. Maar er zijn ook tal van gemiste kansen, vindt hij. Zoals op het gebied van arbeidsongeschiktheid.

Blij verrast was Gijs van Dijk (PvdA) toen hij in het regeerakkoord las dat het nieuwe kabinet een minimumtarief wil invoeren voor zzp’ers.  Van Dijk, voormalig FNV-bestuurder en nu Tweede Kamerlid namens de PvdA, liep eerder al te hoop tegen bijvoorbeeld maaltijdbezorger Deliveroo die van haar fietsbezorgers zzp’ers wil maken. ‘Een verdienmodel bouwen rond zzp’ers met veel te lage tarieven, dan kan nu niet meer. Dat is een goede zaak’.

‘Payrollen inperken: goed idee’

Ook met de uitspraken over het inperken van payrolling is Van Dijk blij. De PvdA, GroenLinks en SP kondigden onlangs een gezamenlijke initiatiefwet aan om gelijke rechten te bedingen voor payroll-werknemers. “Ik zie dit als een begin van een oplossing. Maar er is echt meer nodig om misbruik tegen te gaan en te komen tot een gelijk speelveld. Dat is ook in het belang van de echte ondernemende zelfstandigen.”

Zo zijn de genoemde bedragen van het minimumtarief (15 tot 18 euro) volgens Van Dijk te laag. “Je moet ervoor zorgen dat er niet op kosten kan worden geconcurreerd. Dus niet alleen naar loonkomsten kijken, maar naar de totale werkgeverskosten. Dan kom je hoger uit dan 1,25 keer het minimumloon.”

‘Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering? Gemiste kans’

Dat het kabinet weinig lijkt te willen doen rond de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen noemt Van Dijk een gemist kans. “In gesprek gaan met verzekeraars, zoals het nieuwe kabinet van plan is, zonder een dwingend wettelijk kader, dat gaat hem niet worden. Zo blijft een verzekering voor velen onbetaalbaar en ontoegankelijk. Op dit vlak is echt meer nodig. Ook om een gelijke uitgangspositie te hebben voor zelfstandigen. Waarbij ik me overigens best iets kan voorstellen bij een opt-out-regeling voor wie zijn zaken al geregeld heeft. ”

‘Opdrachtgeversverklaring is vaag’

Van Dijk ziet nog niet waar de nieuwe coalitie heen wil met de opdrachtgeversverklaring die de modelovereenkomsten uit de Wet DBA moeten vervangen. “Het is goed dat de opdrachtgever, net als bij de Wet DBA, een verantwoordelijkheid blijft houden. Maar wat er verder staat is vaag. Het lijkt erop dat ze het eens zijn voor de bovenkant en onderkant van de markt, maar er niet uitkwamen voor alles wat daartussen zit.”

Wat er nu staat zijn niet meer dan procesafspraken, oordeelt Van Dijk. “Op zich goed om het werkveld te betrekken bij de uitwerking. Maar ja, die kwamen er een half jaar geleden ook niet uit.”

‘Waar is de integrale visie?’

Van Dijk mist vooral een integrale benadering van het hele zzp-dossier. “Het lijkt erop dat de nieuwe coalitie heeft opgepakt waar ze makkelijk uit konden komen, en de rest laat liggen. Veel van wat er in het IBO-zzp rapport staat wordt niet behandeld. Zonde.”

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

 1. Dank voor deze duidelijke en kernachtige analyse.

  Is het niet zo dat de opdrachtgeversverklaring er gaat komen náást de mogelijkheid van een modelovereenkomst?

  Overigens de werkverschaffer/betaler voor de arbeid is al 100 jaar verantwoordelijk. Tijdelijk is dat door de VAR niet zo geweest.

  Is de huidige situatie niet ontstaan door:
  1) meer dan 10 jaar onschendbaarheid door ‘n VAR;
  2) ons arbeids- en vooral ontslagrecht;
  3) niet te vergeten de vele fiscale voordelen?
  Ben heel benieuwd wie wanneer meer duidelijkheid gaat doen ontstaan. SER, Parlement?

  • @Terry,

   Nee: dit komt niet naast de modelovereenkomsten maar ipv. Het zal alleen wel een tijdje duren, zeker voordat de opdrachtgeversverklaring-methodiek klaar is. Dat vraag o.a. aanpassing van het arbeidsrecht.

   Het nieuwe kabinet is nu aan zet (eerst maar even wachten wie de Staats op Financien wordt), dan kan de TWeede Kamer op concretere voorstellen gaan reageren.