"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Menno Snel (D66) mag Wet DBA vlot gaan trekken.

Menno Snel (D66) wordt staatssecretaris van Financiën in het nieuwe kabinet. In die positie moet hij onder andere de vastgelopen Wet DBA gaan aanpassen.

Menno Snel (1970) wordt in het nieuwe Kabinet Rutte III staatssecretaris van Financiën. Hij wordt onder andere verantwoordelijk voor de Belastingdienst en de fel bekritiseerde Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Snel werkte ondermeer als bewindvoerder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en is nu nu voorzitter van de directie van De Nederlandse Waterschapsbank.

De econoom Snel was eerder plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken op het ministerie Financiën.  Die ervaring op Financiën kan Snel goed gebruiken bij de complexe portefeuille die hij krijgt. Hij staat immers voor een stevige klus om het geschonden blazoen van de Belastingdienst te herstellen.

De Belastingdienst wordt rond de Wet DBA vooral verweten te weinig regie genomen te hebben en een verkeerde implementatiestrategie te hebben gekozen. De Commissie Boot was niet mild in haar oordeel, waarna de Wet de facto werd opgeschort. In een andere context concludeerde de commissie Borstlap/Joustra dat de Belastingdienst ‘veel te autonoom werkt’, een verwijt dat ook in het kader van de Wet DBA is gemaakt.  Aan Menno Snel om de ambitieuze plannen uit het regeerakkoord voor een hervorming van de Wet DBA door te voeren. Te beginnen met het ontwikkelen van heldere fiscale en arbeidsrechtelijke kaders voor zowel opdrachtgevers als zelfstandigen. Samen met partijgenoot Wouter Koolmees, de minister op Sociale Zaken.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts