"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelance consultants tevreden met hun keuze voor zelfstandigheid

Bijna negen op de tien zelfstandige adviseurs zijn tevreden of zelfs zeer tevreden over hun werk als eigen baas en driekwart geeft desgevraagd aan dat zij geen terugkeer naar loondienst zouden overwegen. Dat en meer in een onderzoek van Berenschot en Consultancy.nl

Acht op de tien freelance consultants werkzaam in de top van de adviesmarkt zijn tevreden met hun keuze om zelfstandig te ondernemen. De zelfstandige consultants zijn tevreden met zowel de uitdaging in hun werk als met hun salaris. Dit blijkt uit onderzoek van Consultancy.nl en Berenschot, dat werd gehouden onder ruim 700 consultants en freelance adviseurs.

Uit de resultaten van de ‘Consulting Salary Survey 2017’ komt onder meer naar voren dat voor veel freelancers autonomie (73%) en flexibiliteit (56%) de belangrijkste redenen zijn om voor zichzelf te beginnen. Het zorgen voor meer afwisseling in de werkzaamheden en het verzekeren dat hun talenten volledig tot bloei kunnen komen, delen de derde plek wat betreft de doorslaggevende factoren om zelfstandige te worden, met beiden 40%.

Over hun carrièrekeuze zijn freelancers over het algemeen zeer content. Bijna negen op de tien (88%) zelfstandige adviseurs zijn tevreden (39%) of zelfs zeer tevreden (49%) over hun werk als eigen baas en driekwart geeft desgevraagd aan dat zij geen terugkeer naar loondienst zouden overwegen. Zelfstandige consultant die wel een terugkeer naar een adviesbureau overwegen, doen dit met name omdat ze het missen om in een team te werken en omdat dit ze in staat zou stellen aan grotere en complexere projecten te werken.

Bron: Consulting Salary Survey (Berenschot/Consultancy.nl)

Ook over het salaris dat ze ontvangen zijn freelance consultants gemiddeld genomen goed te spreken. 78% van hen geeft aan dat hun inkomen als zelfstandige goed is, terwijl slechts 5% laat weten ontevreden te zijn met de verdiensten. Het gemiddelde uurtarief van de ondervraagde consultants – die gemiddeld dertien jaar ervaring hebben in het consultancyvak, waarvan zeven jaar in dienst bij een advieskantoor – bedraagt €111 per uur.

Verwachtingen positief

Een kwart van de adviseurs heeft zijn of haar uurtarief in de afgelopen twaalf maanden zien stijgen, tegenover 10% van hen die nu genoegen moet nemen met een lagere beloning. Ondanks de snelle opkomst van digitale aanbieders en matching platformen, geschiedt 80% van de acquisitie nog altijd via traditionele kanalen. Daarbij is ongeveer een kwart van de adviseurs als associate gelieerd aan een adviesbureau.

Over de verwachtingen voor de komende twaalf maanden zijn zelfstandige consultants positief. 46% van de freelancers verwacht dat het aantal opdrachten in de top van de advies- en interimmarkt zal toenemen, waar 40% voorspelt dat de vraag gelijk zal blijven. Hun gedachten over de tariefontwikkeling laten echter een ander beeld zien: terwijl twee derde verwacht dat de hoogte van de vergoedingen zal stabiliseren, voorziet een derde van de respondenten een daling van de uurtarieven.

Dit heeft volgens Larry Zeenny, onderzoeker bij Consultancy.nl, te maken met de dynamiek in de interim-markt: “Het aantal zelfstandige consultants is de afgelopen jaren explosief gegroeid, opdrachtgevers kunnen dus scherper inkopen. Tegelijkertijd is er al jaren een trend waarbij klanten kritischer zijn op de waarde die ze uit extern advies en ondersteuning halen.” Wat bovendien meespeelt is dat in de huidige tijd van drukkere projectportefeuilles de gemiddelde looptijd van opdrachten toeneemt: “Hierdoor zijn zelfstandige adviseurs en interimmers bereid om een lager uurtarief te accepteren.”

Over het onderzoek

De Consulting Salary Survey is het grootste onderzoek onder adviseurs naar arbeidsvoorwaarden en human capital trends in de top van de consultancybranche. Meer dan 700 adviseurs werkzaam in alle branches en vakgebieden hebben deelgenomen aan de survey. De Consulting Salary Survey is een initiatief van platform Consultancy.nl en organisatieadviesbureau Berenschot.

Het volledige onderzoek is hier door te lezen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie