"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
keten

En hup, daar is weer een nieuw online platform voor zzp-bemiddelaars. Zou het dit keer wel werken?

Vaak doen freelancers of zzp’ers niet rechtstreeks zaken met een eindklant, maar móét er een bemiddelaar tussen zitten. Een nieuw online platform wil alle opdrachten inzichtelijk maken die zo worden vergeven.

Hij is niet de eerste die het probeert. Maar Ronald Schrijver is wel vastberaden. De soms wat schimmige markt van bemiddelaars, die moet open, zegt hij. Dan wordt het voor zelfstandig ondernemers veel makkelijker om overzicht te krijgen in welke opdrachten er allemaal bij bemiddelaars uitstaan.

Juist daarom is hij begonnen met BrokerBroker.nl, een concept dat volgens hem het best te vergelijken is met vergelijkingswebsites als kieskeurig of beslist. ‘Alleen worden in dit geval geen producten, maar freelance opdrachten vergeleken. En deze worden nu niet aangeboden door webwinkels, maar door bemiddelaars.’

Je kunt het overigens ook een jobboard of Indeed voor freelancers noemen, want daar komt het in feite op neer. Het enige verschil is: bemiddelaars zetten hun informatie er niet zelf op, maar BrokerBroker haalt de freelance opdrachten van de websites van de bemiddelaars en indexeert deze vervolgens automatisch en zet ze in 5 verschillende categorieën: IT, Finance, Legal, HRM, en Procurement.

De keten kort gehouden

Alleen ‘kwalitatief hoogstaande bemiddelaars en opdrachten’ komen door de ballotage, verzekert Schrijver. Eén van de voorwaarden die hij daarbij stelt is dat er niet te veel schakels in de hele keten komen. Dus er komen alleen partijen aan bod die direct bemiddelen tussen eindklant en zzp’er/freelancer. ‘Er staan dus ook geen bemiddelaars op BrokerBroker die zaken doen met partijen die op hun beurt weer zaken doen met de eindklant. Dit is van cruciaal belang.’

Het vergelijkingsdeel zit erin dat bezoekers de kans krijgen om de bemiddelaars die een opdracht aanbieden te vergelijken, op basis van beoordelingen van andere zelfstandigen. ‘De zzp’er kan zelf een oordeel geven aan een bemiddelaar en daarbij een opmerking plaatsen. Zo kunnen zelfstandigen onderling positieve en negatieve ervaringen delen.’

‘Het is een utopie te denken dat de zzp’er altijd direct kan schakelen met de eindklant, zonder tussenkomst van een bemiddelaar.’

Dat is nodig, want de rol van de intermediar/bemiddelaar/broker is nu vaak negatief uitgelegd zegt Schrijver. ‘Vanuit mijn ervaring weet ik dat het een utopie is om te denken dat de zzp’er altijd direct kan schakelen met de eindklant, zonder tussenkomst van een bemiddelaar. Met name bij grote bedrijven, multinationals en overheden worden zzp’ers zelden meer direct ingeschakeld. Dan móét er wel een broker tussen zitten. De rijksoverheid doet simpelweg helemaal geen zaken meer direct met zzp’ers. Dit gebeurt altijd via een bemiddelaar, ook om risico’s te beperken.’

Direct opdrachten plaatsen? Dat kan niet

Het doel van zijn site is juist om in zulke gevallen duidelijkheid te verschaffen, zegt hij. ‘Het verschil met bestaande projecten is dus dat wij bemiddelaars en opdrachten selecteren. Wij plaatsen opdrachten uit de markt, maar het is niet mogelijk om vanuit de markt een opdracht te plaatsen op onze site.’

Daarnaast, zegt hij, combineert hij ook informatie uit de vacatures. ‘Wordt één opdracht bij meerdere brokers aangeboden, dan wordt de informatie daaruit samengevoegd om zo het ‘meest volledige beeld’ van die opdracht te schetsen. Hierdoor kan de zzp’er bovendien voor de voor hem meest wenselijke bemiddelaar kiezen.’

Een verdienmodel met zijn site heeft Schrijver naar eigen zeggen nog niet. ‘En over een toekomstig verdienmodel ben ik ook nog niet uit. Van belang voor mij is in elk geval dat het de onafhankelijke oordeelsvorming niet aantast.’

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman

4 reacties op dit bericht

 1. Altijd goed, nieuwe partijen om de bemiddelaarsmarkt transparanter te maken. Dus meteen even wezen kijken en zie bij IT inderdaad een paar opdrachten die bij meer dan 1 broker uit staan. Bij HR zie ik echter twee (van de 11) opdrachten voor de finance lijst (controller en accountant), de sitemap link werkt niet en de social kanalen zijn nog leeg. Dus in de opstartfase, maar om in de gaten te houden!

 2. Altijd goed als er meer energie wordt gestopt in het transparanter maken van de interim markt. Verder m.i. een prima visie omdat deze markt (inderdaad) enorm conservatief blijkt.

  Alleen deel ik deze op langere termijn bezien niet. Het is m.i. net zoiets als 15 jaar geleden blijven volhouden dat de markt voor hotelovernachtingen altijd via reisbureaus zal blijven verlopen en dat platforms als Booking.com geen bestaansrecht zouden krijgen. Als Planet Interim kiezen we er voor om de visie van Booking.com te (blijven) volgen met dat verschil dat we zowel opdrachtgevers in staat stellen om rechtstreeks in contact te komen met professionals maar ook andersom: professionals kunnen rechtstreeks reageren op opdrachten. Hotels zoeken niet rechtstreeks naar hotelgasten, in die zin is die hotelmarkt simpeler. Die extra complexiteit maakt in vergelijing daarmee dat de interim markt een hele kluif is om te ‘veroveren’. Steeds meer organisaties kiezen echter voor eigen sourcing en dat is hoopgevend.In ieder geval ‘BrokerBroker’: veel succes.

 3. Nieuwe initiatieven, nieuwe ontwikkelingen: altijd goed!!
  De markt is inderdaad conservatief; bedrijven (met name ‘corporates’) blijven terughoudend ten opzichte van het inzetten van platformen om zelfstandig de inhuur van freelancers (in onze situatie van interim financials) te organiseren.
  Ik kan me echter ook niet aansluiten bij de mening dat direct contact tussen Opdrachtgevers en Professionals een utopie is: m.b.t. de inhuur van interim financials, hebben we inmiddels al veel organisaties (klein MKB, Groot MKB, maar ook een aantal corporates) weten te enthousiasmeren tot inzet van het platform 24Financials.nl waar opdrachtgevers direct in contact worden gebracht met beschikbare interim financials en wij de professionals de mogelijkheid bieden om te reageren op de aanvragen.
  We hebben nog veel te winnen, maar het is inmiddels een bewezen online concept en dat biedt perspectief voor de toekomst van zelfstandigen!

 4. Ik ben nogal sceptisch. De inhuurmarkt is veel te groot en te complex om dit met vage criteria inzichtelijk te maken. Voorbeeld: Ik kan de intermediair beoordelen op voorwaarden, service en klantenbestand. Wat beoordeel ik dan eigenlijk? En dan moeten er ook nog veel beoordelingen komen om het objectiever te krijgen.
  Het streven is goed, maar voorlopig vrees ik dat balletje-balletje op de inhuurmarkt niet wordt verdreven door brokerbroker………..