"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waar blijft de “HR Technology Manager”?

Data en techniek worden steeds belangrijk in het HR-vak. Maar waar blijven toch de specialisten die dagelijks met die technologie aan de slag gaan?

Als bewaker van de functielijst in de organisatie, is HR zelf een meester in het bedenken van nieuwe functienamen. Toch kom je in de praktijk de “HR Technology Manager” nog niet veel tegen, ook niet in de lijst nieuwe HR-functies die het HR Trend Institute opstelt. En dat terwijl er bij HR toch ondertussen aardig wat #HRTech in gebruik is. In steeds meer sectoren heeft men door dat IT voor iedereen core business gaat worden. Kijk maar naar de ING bank. Wanneer landt dat besef ook bij de afdelingen HR zelf?

Voor alles een functie, behalve voor HR-technologie

Binnenkort bezoeken we met ZiPconomy weer de HR Tech World-conferentie, die dit jaar in Amsterdam wordt gehouden, lekker dichtbij. In de voorbereiding zat ik te denken wat voor HR-mensen er nu naar zo’n conferentie gaan. Bij vorige edities ben ik veel verschillende HR-mensen tegengekomen; vaak van HR-services of de HR-administratie, maar ook recruiters, HR-beleidsmedewerkers, L&D-specialisten en managers van al dit soort afdelingen, tot een incidentele HR-directeur aan toe. Best bijzonder om zoveel verschillende HR-functies te zien.

In de HR-wereld zijn er op veel gebieden conferenties, maar wie kom je daar tegen? Op een beurs over opleidingen kom je de L&D-medewerker tegen. Op een beurs over recruitment kom je recruiters tegen. En op een beurs over gezondheid kom je arbo-medewerkers tegen. Maar waar is dan op een beurs over HR-technologie de echte HR-specialist?

Every company is an IT company

Dat IT ook bij HR een steeds belangrijker rol speelt, is iedereen wel duidelijk. Dat bewijst ook de toenemende populariteit van allerlei bijeenkomsten over HR-technologie en de grote toename van #HRTech-startups. Het lijkt me dan ook de hoogste tijd voor de nieuwe rol “HR Technology Manager”.

advertentie

Deze kan natuurlijk ook anders heten, zoals HRIS manager, HR-IT manager of HR Solutions Manager. Het gaat ook niet om de naam. Het gaat erom dat het niet genoeg is om een IT-manager te hebben die toevallig ook het beheer van de HR-applicaties doet. Of andersom: dat een HR-manager ook de technologie er ‘even bij doet’. De HR-IT moet onderdeel van HR zelf worden, want het is ondertussen core business voor HR.

Dat je met zo’n rol durft uit te spreken dat IT belangrijk voor HR is, betekent niet dat HR opeens niet meer over mensen zou gaan. ING blijft in essentie ook een bank, maar wel met heel veel automatisering en apps in plaats van filialen. In de VS is deze nieuwe rol al veel te vinden, in Nederland nog weinig. Bij Booking.com staat nu (september 2017) deze functietitel wel vacant.

Wat gaat die HRTech-manager dan doen?

De opdracht voor de HRTech-manager is om de beste employee experience met technologie te ondersteunen. Het is een centrale rol in HR die alle andere HR-afdelingen adviseert bij projecten waarbij HR-technologie wordt ingezet. Hij of zij is uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van #HRTech en neemt deze op in de HR-roadmap. Het is ook de manager van alle IT-gerelateerde functies binnen HR, zoals de functioneel beheerders of de agile HR developers. Ten slotte is deze persoon ook verantwoordelijk voor de contracten met HR IT-leveranciers, budgetten en beheer.

Benieuwd hoeveel HR Technology Managers ik straks in Amsterdam tegenkom bij HR Tech World.

Mark is HR projectleider en adviseur voor het groeien naar Total Talent Management of Integraal Talent Beheer. Hij staat daarin voor een gelijke behandeling van alle werkenden, door HR en de rest van de organisatie, los van hun contractvorm. Hierover schreef hij samen met Marleen Deleu het boek Mis geen Talent. Mark heeft een sterke IT achtergrond en kan hiermee een HR organisatie goed helpen om de vertaling te maken van wensen naar techniek. Hij zet graag innovatieve HR technologie in zodat alle werkenden zich kunnen ontwikkelen naar een volgende stap. In 2017 heeft hij HRTechReview.nl opgericht om objectief inzicht te geven in de HR Tech markt in Nederland. Bekijk alle berichten van Mark van Assema