"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Reistijd = leertijd

automaatHoe doe jij dat toch? Sta je wel eens uit? Waar haal je al die tijd vandaan? Hoe weet je dat toch allemaal?

Stuk voor stuk vragen die ik regelmatig krijg als ‘wandelende wikipedia’ zoals mijn collega’s op een interim klus me nu regelmatig noemen. Of koning der nutteloze feitjes. Nu zijn er veel dingen die mij scherp houden, maar één wil ik hier in ieder geval delen. Ik heb een hekel aan inefficiëntie, en reistijd is vaak heel inefficiënt, dus… is het voor mij leertijd geworden.

Trein

In de trein, of ander openbaar vervoer, is dat heel makkelijk. Ipad of goed opgeladen telefoon mee, vaak een reserve batterij, en gewoon stukken lezen of TED talks kijken. Dat laatste deed ik altijd heel trouw (Utrecht – Amsterdam Amstel is precies één TED Talk), tegenwoordig lees ik meer. Gaat per fase, ligt ook aan mijn state of mind.

Ik zit nooit ‘zomaar’ in de trein. Ontspannen doe ik ook bewust, op de fiets, tijdens mediteren of op momenten dat ik er heel nadrukkelijk voor kies. Reizen geeft mij per definitie een bepaalde inspanning (nadenken hoe ver we zijn, veel anderen om je heen die prikkels geven) dat ik nooit echt ontspan en je kan beter iets goed doen, dan half.

Auto

Ik reis ook veel per auto. Dan is lezen niet zo handig. Auditief leren kan echter heel goed. Zeker sinds ik een interim klus heb waar ik anderhalf uur reistijd bij heb (maar 2,5 uur met het OV), moet ik om bij te blijven in de auto wel aan mijn ontwikkeling werken. Dus heb ik een drietal zaken die ik in de auto doe.

  1. BNR Radio
  2. Podcast
  3. Audio boek

Als ik radio luister, en dat doe ik veel, luister ik naar BNR. De hoeveelheid informatie die ik daar de laatste jaren van heb gekregen waarmee ik mooie sier.

Ik luister via mijn bluetooth oortje (waarmee ik ook bel) via de app wekelijks naar de Recruitment Future Podcast.

Verder luister ik naar audio boeken. Zo heb ik Deep Thinking van Gary Kasparov geluisterd en ben ik nu met Dan Ariely’s Predictably Irrational bezig.

Voor de mensen die zeggen: je onthoud minder als je het hoort dan als je het leest: ja en nee. Ik vraag me af hoeveel je onthoud als je het leest, ik denk dat je bewuster bent van wat je niet goed hoorde dan van wat je niet goed gelezen hebt. Als ik met mensen boeken bespreek die ik gelezen heb en zij ook, ben ik elke keer weer verbaasd dat voor mij de meest essentiële onderdelen bij hen niet zijn blijven hangen. Ook als ik het er over heb. Dus hoeveel onthoud je echt?

De truc om meer te onthouden uit boeken (voor mij) is reviews schrijven. Daarom staat hier ook van elk boek dat ik gelezen heb een recensie. Omdat ik in mijn hoofd al bezig ben met de recensie die ik ‘moet’ schrijven, ben ik druk bezig om de essentie van het boek voor mezelf tijdens het lezen of luisteren op te slaan.

Dus… besteed je tijd nuttig, maak van je reistijd leertijd. En als je heel weinig reistijd (< 15 minuten) hebt, ben je heel slim, dan verspil je al weinig tijd, dus heb je genoeg tijd over om op andere plekken te leren….

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd