"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zakelijke dienstverleners fors in de lift. Eén belemmering: krapte op de arbeidsmarkt

De Nederlandse economie groeit stevig door en vooral de zakelijke dienstverlening profiteert. De vraag naar advies- en personeelsdiensten neemt flink toe. Dat constateert ABNAMRO in hun augustus rapport. Ondernemers zien één grote belemmering: het vinden van nieuw personeel.

Volgens de economen van ABN Amro is het huidige economische klimaat zeer gunstig voor de zakelijke dienstverlening. De Nederlandse economie zal dit jaar met bijna 2,5% groeien. De belangrijkste economische indicatoren zijn positief. Het producenten- en consumentenvertrouwen zijn groot, de bezettingsgraad in de industrie is hoog en het aantal vacatures in Nederland blijft maar stijgen.

Dit gunstige economische klimaat zorgt voor veel ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening. Deze indicator staat met 16,6 op een zeer hoog niveau.

Adviesbureaus en dienstverleners die actief zijn in de bemiddeling van personeel behoren tot de grootste groeiers. “De omzetgroei zal weliswaar iets afnemen ten opzichte van het sterke jaar 2016, maar toch op een vrij hoog niveau blijven. De sterkst presterende sector is de uitzendbranche waarvan de omzet, naar onze verwachting, dit jaar met 6,5% zal toenemen en komend jaar met 6%.”

Eén belemmering: geschikt personeel vinden

De ondernemers in zakelijke dienstverlening geven aan weinig belemmeringen te ervaren in hun bedrijfsvoering.

Er is één grote uitzondering: het tekort aan arbeidskrachten. Vooral ondernemers actief in organisatieadvies en uitzenden (en in bredere zin: organisaties actief in de bemiddeling) hebben moeite het juiste personeel te vinden. Zodanig veel moeite zelfs, dat het de groei van hun onderneming belemmert.

Zie hier voor het volledige rapport van ABN Amro.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts