"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
huis te koop

Een eigen huis, een plek onder de zon, nu ook voor uitzendkrachten bereikbaar

Een eigen huis kopen was altijd lastig voor uitzendkrachten. Maar de perspectiefverklaring brengt die droom voor velen snel dichterbij.

Wie kent ze niet? De grote gebeurtenissen in een mensenleven die grote  gevolgen  hebben. Echtscheiding, werkloosheid, het overlijden van een echtgenoot. Maar ook leuke zaken als een huwelijk en de geboorte van een kind.

Twee Amerikaanse wetenschappers (Thomas Holmes en Richard Rahe) hebben in 1967 een schaal gemaakt van 43 van zulke grote gebeurtenissen met veel impact op een mensenleven. Wat blijkt? Een hypotheek voor de aankoop van een huis staat hoog genoteerd.  Nog bóven een kind dat het ouderlijk nest verlaat. En boven problemen met de schoonfamilie. Of met de baas. Een hypotheek, kortom, is voor ieder mens een life changing event.

Een hypotheek voor de aankoop van een huis is voor ieder mens een life changing event.

Een eigen huis. Een plek onder de zon. Wie wil dat niet? Sinds kort is het ook mogelijk voor alle uitzendkrachten in Nederland. Met de perspectiefverklaring kunnen zij nu bij alle grote hypotheekverstrekkers terecht. Wat eerst bij een select gezelschap aan uitzenders mogelijk was, is sinds de recente oprichting van de Stichting Perspectiefverklaring veranderd: nu kunnen alle gecertificeerde uitzendorganisaties die een perspectiefverklaring willen gaan uitgeven, zich aansluiten.

Hoe werkt het precies?

Hoe werkt het precies? Als je als uitzendkracht langer dan 1 jaar voor hetzelfde uitzendbureau werkt kun je een perspectiefverklaring aanvragen (mits de uitzender zo’n verklaring mag uitgeven). In de perspectiefverklaring wordt vervolgens een inschatting gemaakt van het toekomstperspectief van de uitzendkracht. Is hij of zij in de toekomst in staat om een bestendig inkomen te verdienen? Wat zijn zijn of haar perspectieven op de arbeidsmarkt? Banken nemen de perspectiefverklaring vervolgens mee in hun beoordeling voor het al dan niet verstrekken van een hypotheek. Waarbij ze dus kijken naar inkomenszekerheid, in plaats van naar baanzekerheid, zoals voorheen. Ook zaken als vermogen, schulden en of er nog een tweede inkomen is worden in de totale beoordeling meegenomen.

De perspectiefverklaring helpt uitzendkrachten hun eigen toekomst verder vorm te geven.

De perspectiefverklaring helpt uitzendkrachten hun eigen toekomst verder vorm te geven. Een eigen huis hoort daarbij. Huisje, boompje, beestje…. Ik ben heel blij en trots dat we als uitzendbranche, samen met hypotheekverstrekkers en consumentenorganisaties, hieraan ons steentje kunnen bijdragen.

Het stemt vrolijk, tijd voor René Froger met het volume op 10. Een eigen huis, een plek onder de zon…

Drs. J.H. (Jurriën) Koops is sinds 2014 directeur van de ABU. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan de organisatie. Koops studeerde Algemene Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en begon zijn carrière als beleidsadviseur bij CNV Bedrijvenbond. In 1999 maakte hij de overstap naar Start, waar hij werkzaam was als Senior consultant Business Development. In 2002 begon hij bij de ABU als coördinator Team Arbeidsvoorwaarden en Juridische Zaken. In 2009 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in 2012 tot directeur Sociale Zaken. Sinds 2014 is hij directeur van de ABU. Naast zijn reguliere werkzaamheden vervult hij diverse bestuurslidmaatschappen, zoals voorzitter STOOF en bestuurslid SNCU. Bekijk alle berichten van Jurriën Koops