"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
cijfer VS zelfstandigen

Het aantal Amerikaanse zelfstandigen groeit met 2,6%

MBO Partners heeft haar jaarlijkse onderzoek naar de Amerikaanse freelance markt gepubliceerd. Een mooi inzicht in overeenkomsten en verschillen.

Het Amerikaanse MBO partners doet al een aantal jaar uitvoerig onderzoek naar het aantal freelancers in de VS en hun achtergronden en motieven. In het zevende jaar van onderzoek ziet MBO partners het aantal zelfstandigen met 2,6% groeien. Een behoorlijke afzwakking van de groei die in eerdere jaren is gemeten, overigens.

Volgens MBO zit het totaal aantal zelfstandigen nu net boven de 40 miljoen. Wat iets meer dan een derde van het totaal aantal werkenden is. MBO denkt dat dat aantal in 2022 gegroeid is naar 47,6 miljoen.

Op dat cijfer is trouwens wel wat af te dingen, wat in de VS regelmatig wordt gedaan. Slechts 16,2 miljoen van dat totaal is volledig zelfstandig en bijvoorbeeld 12,9 miljoen klust af en toe wat bij.

Die ‘echte’ zelfstandigen zijn trouwens flink tevreden over hun situatie, zo laat de onderstaande infografic ook zien.  Het gebruik van online platformen om aan werk te komen is flink gegroei (nu 20%, was vijf jaar geleden nog 3%).

Verder valt op dat de verdeling man/vrouw vrijwel gelijk is en er in de VS relatief veel meer jonge zelfstandigen zijn.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts