"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandige, pensioen en verzekeren. Helemaal individueel of toch een beetje collectief?

Als zelfstandige in Nederland draai je zelf op voor arbeidsongeschiktheid, je professionele ontwikkeling en je eigen pensioen. Maar is dat wel terecht? Nieuw onderzoek van TNO en Tilburg University zoekt het uit.

Voor werknemers in dienst bestaan allerlei collectieve regelingen. Denk aan pensioenfondsen, sectorale scholingspotjes en gezamenlijke arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Voor ZZP’ers zijn zulke voorzieningen er niet. Zulke kosten verwerk je maar in je tarief, zo is de gedachte. Een logische gedachte misschien, die op macroniveau soms evenwel tot problemen leidt: zelfstandigen die bijna geen pensioen opbouwen, te dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, gebrek aan training en ontwikkeling.

Cijfers en feiten ontbreken

Zou de overheid hier dan toch een rol in moeten pakken? Of moeten juist opdrachtgevers hierin meer verantwoordelijkheid krijgen toebedeeld? Is er überhaupt wel een probleem? Is het niet prima zoals het is, nu de bal bij de zelfstandige ligt? Cijfers en feiten ontbreken vaak in de discussie.

Beter onderbouwen

Masterstudent Nienke de Bruijn  probeert dat gat te vullen met een groot onderzoek onder ZP’ers. Namens TNO, en samen met de Tilburg University, roept ze zoveel mogelijk zelfstandigen op een vragenlijst in te vullen. Daarmee wil ze verschillende groepen zelfstandigen identificeren, en kijken hoe zij denken over collectieve arrangementen. Ze wil de behoefte van de ZP’ers in kaart brengen, om zo de discussie beter onderbouwd te kunnen voeren.

Doe nu zelf mee!

Wil jij meewerken en je mening geven? Klik dan hier. De vragenlijst invullen duurt ongeveer 8 minuten. De resultaten van het onderzoek worden begin september openbaar gemaakt op monitorarbeid.tno.nl.

Meer weten? Stuur een mail naar Nienke de Bruijn.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Aardig dat er wéér een onderzoek komt naar iets wat van oorsprong vanzelfsprekend was. De echte zzp-er weet waar hij/zij voor kiest en accepteert de consequenties. Weet dat hij zelf zorg moet dragen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen.

    Door de groei van de groep zzp-ers de laatste jaren ziet de overheid krijgt de overheid last van het missen van inkomsten. Dus wordt de hele groep aangepakt, enerzijds door DBA, anderzijds door discussies te voeden over het verplichten van allerlei zaken voor zzp-ers, waaronder aov en pensioen.
    Dit is een non-discussie. Laat men eindelijk eens beginnen met de misbruikers aan te pakken en de echte zzp-ers te laten doen waar ze goed in zijn en waar ze hun lust en hun leven uit halen.

  2. Wie zijn dan die ‘misbruikers’ en wie zijn ‘de echte zzp-ers’?