"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
rob van gasteren staffing MS

Nieuwe directeur Staffing MS Robert van Gasteren: “Als Rotterdammer hou ik van de no-nonsense mentaliteit”

Robert van Gasteren is de nieuwe CEO van Staffing MS. Een interview over zijn overstap, ambities en visie.

 

Robert van Gasteren heeft bij Staffing MS het stokje van oprichter Rob de Laat overgenomen en vormt nu samen met Wouter Waaijenberg de directie. “Wanneer kan ik beginnen, vroeg ik?”

 

Je vriendin vroeg “Waarom Staffing? Jij zei: Wanneer kan ik beginnen?”

“Ik heb bij fantastische bedrijven gewerkt. Maar als Rotterdammer hou ik van de no-nonsense mentaliteit, het pragmatische en oplossingsgerichte van Staffing MS. Verder spreekt de markt me aan: er wordt voor ongeveer 40 Miljard aan externe inhuur uitgegeven, er zijn meer dan een miljoen zelfstandigen en het aandeel flex ook nog. Dat is nogal wat. Daarnaast is er behoefte aan een écht onafhankelijke partij die als verlengstuk van de klantorganisatie de regie voert over de inhuur, over de leveranciers, die administratief ontzorgt, kostenbesparingen doorvoert en risico’s beheerst.

Bovendien hoef je bij ons niet door allerlei managementlagen heen om iets gedaan te krijgen. Dat maakt het bedrijf slagvaardig en naar onze klanten toe, snel en flexibel.”

 

Over Staffing MS zeg je: “Als voormalig HR Directeur van o.a. Oracle en als VP HR Capgemini Europe had ik graag zo’n partner gehad. Helaas heb ik toen met minder genoegen moeten nemen.”

“Bij Cap heb ik een aantal internationale projecten gedaan. Zoals het professionaliseren van HR processen en inrichten van Shared Service concepten. Maar er waren toen geen onafhankelijke partijen. Dat is alsof je even de tuinschaar wilt lenen bij de buurman maar dan wel eerst een ladder bij hem moet kopen. Wij leveren geen mensen, wij verzorgen het inhuurproces. Zo blijven we onafhankelijk.”

Processen stellen niks voor als mensen die processen niet begrijpen.

Waarom ben je gevraagd voor de functie, denk je?

“Het gaat in dit vak allereerst om mensen, medewerkers, klanten en kandidaten maar je moet wel een hart voor procesoptimalisatie en technologie hebben. Processen stellen niks voor als mensen die processen niet begrijpen en zonder automatisering kun je die processen niet goed laten verlopen. Met mijn achtergrond in de HR en HR consultancy begrijp ik wat mensen willen, maar ik snap als voormalig COO, Transformatie directeur, Sales Director en CEO ook de business kant – wat je moet doen voor de langere termijn.”

 

Je treedt in de voetsporen van Rob de Laat, de oprichter, heeft hij je nog tips meegegeven?

“Hij zei niet zoek het maar uit, maar ook niet: ik leg wel even uit hoe het zit. Ik kan natuurlijk wel altijd bij hem aankloppen. Het was zijn visie en droom om ons bedrijf neer te zetten, net zoals het zijn visie is om iemand hem te laten opvolgen die niet van de concurrent kwam maar met mijn achtergrond: Services, IT en Outsourcing en BPO, Technology en HR. En Rob gaat niet weg. Zijn hart en ambitie liggen nog altijd bij de ontwikkeling van Staffing MS als bedrijf en daarom blijft hij betrokken als adviseur en aandeelhouder.”

We zijn en blijven onafhankelijk.

Komen er veranderingen met een nieuwe kapitein aan het roer? 

“Deels moet je rekening houden met de al uitgestippelde route en deels zal ik mijn eigen route uitstippelen. Maar we zijn en blijven onafhankelijk. En waar we ons nog meer op zullen richten is de HR en klant beleving, technologie en consultancy. Organisaties worden geconfronteerd met gigantische veranderingen op arbeidsmarkt en technologiegebied. Ik wil me niet in mijn kamer afvragen waarom de wereld is veranderd. Ik wil middenin het werkveld staan en vooraan lopen in het vormgeven van de veranderingen. In goed Engels: “to make things happen, not to wonder what happened”. Onze markt kan ook veel leren van velden waarvan je op het eerste gezicht denkt dat het een totaal andere wereld is.”

 

Rob is ook erg betrokken achter de schermen, zie je jezelf ook in die rol?

“We willen voorop lopen als het gaat om ontwikkelingen als DAS, de Wet DBA (DBA proof), Total Workforce Management – het samenvoegen van vast (recruitment) en flex (Inhuur), vragen van onze klantorganisaties. De discussie rondom de DBA bijvoorbeeld is in het politieke debat nu een beetje doodgebloed, maar wij zijn op achtergrond bezig druk met politiek, de Bovib en zelfstandigenpartijen zodat we vanuit de markt kunnen meedenken over oplossingen.”

 

Welke karaktereigenschap komt goed van pas in deze nieuwe functie?

“Ik ben snel in het op korte termijn oplossen van problemen en doe dat met de langere termijn in gedachte. Je elke dag afvragen hoe dingen beter kunnen is mijn tweede natuur. Elke dag de “waarom-vraag” stellen: “waarom doen we dit zo, en waarom niet anders?”  “Wat draagt dit bij aan het succes voor, bij en van de klant?” Ik heb een hekel aan een typische “ja-maar-houding”: “ja maar dat werkt niet”, “ja maar dat is nu eenmaal zo”, “ja maar dat is nu eenmaal zoals de markt werkt” Innovatie voor je klant en jezelf begint met een verbod op “ja-maar”, verder ken ik als liberaal, creatief en oplossingsgericht denkend persoon geen voorbehouden. Dat is voor de meeste mensen een eye-opener en sommigen die wat meer behoudend zijn moeten er aan wennen.”