"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
afschaffen zelfstandigenaftrek

Hoogleraren: halveer zelfstandigenaftrek, beperk MKB-vrijstelling

Belastinghervorming met vlaktaks moet stelsel eenvoudiger maken, arbeid goedkoper en fiscaal verschillen tussen loondienst en zelfstandig ondernemerschap verkleinen.

De hoogleraren Koen Caminada en Leo Stevens presenteren een ingrijpende belastingherziening in het Weekblad fiscaal recht. Een vlaktaks moet het stelsel eenvoudiger maken, arbeid goedkoper en fiscale verschillen tussen loondienst en ondernemerschap verkleinen.

Vooral voor zelfstandig ondernemers lijken de plannen van Caminada en Stevens behoorlijk ingrijpend. Ze willen de zelfstandigenaftrek halveren, de MKB vrijstelling beperken en de fiscale oude dag reserve afschaffen. Vooral Stevens, emeritus hoogleraar fiscale economie en kroonlid van de SER, pleit al jaren voor het afschaffen van fiscale voorzieningen voor zelfstandigen. Voor Stevens zijn die voorzieningen namelijk die oorzaak van de groei van het aantal zelfstandigen.

De introductie van de MKB-vrijstelling en de groei van het aantal zelfstandigen is misschien een beetje een ‘kip en ei’-discussie. Wanneer je een plaatje van de ‘uitgaven’ en die van de groei van het aantal zelfstandigen (zoals hieronder), dan zie je dat de groei toch wel ruim ingezet is voor die introductie van de vrijstelling. Over de zelfstandigenaftrek wordt veelal gesteld dat die met name ontwrichtend werkt bij lagere tarieven. Dat argument kan kloppen, het aantal lager opgeleide zelfstandigen is in ieder geval maar heel beperkt gestegen.

 

Bron: IBO
aantal hogere opleidde zelfstandigen
Bron: CBS, bewerking: ZiPconomy

Plannen in lijn met CDA programma

Overigens gaan de plannen van de beide hoogleraren nog een stuk verder. Ook de subsidies op wonen (zowel koop als huur) willen ze afbouwen, de arbeidskorting afschaffen en een btw tarief van 18%.

Dit alles geeft ruimte voor een vlaktaks van 33,8% dat gaat gelden voor negen van de tien werkenden.

Binnen het CDA en GroenLinks zullen zowel de ideeën als de vlaktaks als de inperkingen van de fiscale voorzieningen voor zelfstandigen als muziek in de oren klinken. De VVD en D66 zullen minder enthousiast zijn, hoewel ook bij die partijen nagedacht wordt over hoe vooral de zelfstandigen aftrek te hervormen (zie ook deze pagina met een overzicht van argumenten voor/tegen zelfstandigenaftrek en standpunten politieke partijen).

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts