"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Sleutelen aan de mens

sleutelenmensSleutelen aan de mens van Rob de Lange en Paul Witteman is een boek dat o.a. een vervolg moet geven aan de TV serie Witteman ontdekt.

Sleutelen aan de mens geeft een inzicht in de stand van de Nederlandse medische zorg als het gaat om vernieuwing en innovatie. Er komen heel veel professoren aan bod, alsmede enkele beleidsmakers, die vertellen hoe ver we zijn en waar er mogelijke ethische complicaties gaan ontstaan.

Sleutelen aan de mens is geen totaaloverzicht van de wereld, maar een interessant Nederlands perspectief en dat maakt het de moeite waard om het te lezen.

Schrijfstijl

De schrijfstijl zal sommige mensen aanspreken en anderen zullen er van afknappen. Ik behoor tot geen van beide groepen, ik vind het ok. Niet geweldig, niet dramatisch. Het is opgeschreven uit interviews per thema en de weergave is ook echt in een beschrijvende interview stijl en soms met letterlijke interviews ertussen. Het is dus geen compleet verhaal met een verhaallijn, het zijn losse stukken waarbij enkele experts aan bod komen.

Inhoud

Inhoudelijk geeft het een interessant beeld van de stand van zaken in Nederland. Wat ontbreekt is soms de internationale context. Hoewel het me deugd doet dat we in Nederland zo ver zijn en dat we al van alles kunnen, zou het voor mij interessant zijn geweest om dit in een internationaal perspectief te zetten.

Het gaat hierbij om bijvoorbeeld het implementeren van mini chips in de hersenen om mensen met neuroses beter te maken. Biomedische aanpassingen om blinde mensen weer te laten zien en om dove mensen te laten horen. Dat kan al, dat kunnen we in Nederland al.

Hoe ver gaan we? Is onsterfelijkheid haalbaar? Moeten we dit allemaal willen? Het zijn interessante vragen die aan bod komen. Ook vanuit beleidsmakers zoals (inmiddels voormalig) minister Schippers en (inmiddels voormalig) Menzis directeur Rogier van Boxtel.

Conclusie

Het boek krijg 3 van de 5 sterren. Het is gewoon een aardig boek. Niet hoogstaand, niet geweldig geschreven, niet inhoudelijk sterk, maar ook niet onzinnig. Ik denk dat de mensen die Paul Witteman nog steeds goed vinden als interviewer en presentator dit boek waarschijnlijk ook aanspreekt.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd