"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Onderzoek: de Nederlandse interim-management markt in Europees perspectief

Opdrachten voor Nederlandse interim-managers duren langer en worden beter betaald dan in andere Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.400 interim-managers uit verschillende landen.

Opdrachten voor Nederlandse interim-managers duren langer en worden beter betaald dan in andere Europese landen. Dat concludeert het interim management bureau Executives Online op basis van een onderzoek waaraan 2.400 interim-managers uit verschillende landen deelnamen. Die interim-managers zijn licht positief over de ontwikkeling van de markt.

Europese verschillen qua sector en duur opdracht

Een derde van de interim-managers uit het onderzoek wordt ingezet voor traditionele interim-rollen als change- of crisis management.  35% voor verschillende vormen van overbruggingsmanagement. 18% voor projectmanagement functies. Deze cijfers zijn in het rapport niet per land uitgesplitst. Met name in Nederland zien we in andere onderzoeken een scherpere toename van juist die projectmanagement opdrachten.

Nederlandse interim-managers werken relatief veel (12%) bij bedrijven met minder dan 250 man personeel en ten opzichte van andere grote ‘interim’ landen (UK, Duitsland) wat vaker in de publieke sector.

Sector interim management opdracht (Bron: interim management report 2017, Executives Online)

Een kwart van alle interim-management opdrachten duurt langer dan een jaar. Tweede-derde langer dan een half jaar. In deze statistiek zitten wel duidelijke verschillen per land. In met name in de UK, Frankrijk en Duitsland zie je relatief veel korte opdrachten. In Belgie zijn juist veel lange opdrachten.

Lengte interim management opdrachten (Bron: interim management report 2017, Executives Online)

Nederland bovengemiddeld tarief

Hoogte tarief Europese Interim managers (Bron: interim management report 2017, Executives Online)

Het gros van alle interim-managers (71%) hanteerde in 2016 hetzelfde dagtarief als in 2015. 13% heeft een lager tarief gehanteerd. In eerder vergelijkbaar onderzoek lag dat percentage met 26% in 2014 en 24% in 2011 flink hoger.

De respondenten zijn sowieso wat enthousiaster over de marktontwikkelingen, zonder nu heel optimistisch te zijn. Een derde verwacht minder uren te kunnen maken, maar dat was drie jaar geleden 42%.

De Nederlandse interim-managers blijken overigens qua tarief boven het Europees gemiddelde te zitten.

Frankrijk en Duitsland steken de kroon. Met een dagtarief van 904 euro zitten de Nederlandse interim-manager daar iets onder.

Zie hier voor het volledige rapport (in Duits) 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie