"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

DPA: forse daling omzet door 70% minder inzet zelfstandigen ivm Wet DBA

Detacheerder en zzp-bemiddelaar DPA meldt in een persbericht dat haar omzet in het eerste kwartaal 2017 fors is gedaald door de Wet DBA.

Detacheerder en zzp-bemiddelaar DPA meldt in een persbericht dat haar omzet in het eerste kwartaal 2017 fors is gedaald door de Wet DBA. Er worden fors minder zelfstandigen ingezet. De omzetdaling daardoor kon maar gedeeltelijk gecompenseerd door autonome omzetgroei (overnames) en een hogere bezettingsgraad van gedetacheerden. Het aantal eigen professionals in loondienst groeide niet.

Eric Winter, CEO van DPA, “De onduidelijkheid rondom de Wet DBA heeft voor een forse daling gezorgd van onze omzet uit de bemiddeling van zelfstandige professionals. Hierdoor zetten we nu 70% minder zelfstandige professionals in dan in het begin van 2016. Dit leidt tot circa 4,1 miljoen euro minder omzet in het eerste kwartaal van 2017 en een margeverlies van 0,7 miljoen euro. Het effect hiervan proberen we op te vangen met autonome groei. Dit gaat gepaard met extra investeringen in eigen professionals in loondienst, young professional programs, alsmede start-ups en scale-ups.”  

Afbouw inzet zelfstandigen

In het eerste kwartaal van 2017 behaalde DPA een omzet van 31,1 miljoen euro (Q1 2016: 33,2 miljoen euro). Deze omzetdaling van 6% ten opzichte van het voorgaande jaar is een direct gevolg van de inwerkingtreding van de Wet DBA. Eerder bleek in de ‘Kwartaalmonitor voor de detacheringsbranche’ van PwC dat in de Nederlandse detacheringsbranche na drie jaar van groei in het vierde kwartaal van 2016 een krimp is ingezet door de forse daling van de omzet uit bemiddeling van zelfstandige professionals. Bij DPA daalde de omzet uit bemiddeling van zelfstandige professionals in het eerste kwartaal van 2017 met 37%. Naar verwachting heeft de Wet DBA ook in het tweede kwartaal van 2017 een negatief effect op de omzet van de onderneming.

Begin 2016 heeft DPA vanwege de Wet DBA aangegeven minder gebruik te willen gaan maken van de flexibele schil van zelfstandige professionals. Na de invoering van de Wet DBA per 1 mei 2016 is dit beleid door DPA versneld doorgevoerd. In het eerste kwartaal van 2017 is 11% van de bij opdrachtgevers gewerkte uren ingevuld door zelfstandige professionals via DPA. Dit was in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar 16%.

In het eerste kwartaal van 2017 was het gemiddelde aantal eigen professionals in loondienst (fte’s) bij DPA ongeveer hetzelfde als in dezelfde periode in het voorgaande boekjaar. Autonoom steeg het aantal fte’s met 4%. Door hun hogere inzetbaarheid is met eigen professionals een omzetstijging gerealiseerd van 4,0% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016.

Bron: DPA 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Apart om in 2016 zelf aan te kondigen dat je minder zelfstandigen wilt gaan bemiddelen en in 2017 te gaan lopen klagen dat je omzet daaruit terugloopt. Dat was toch op zijn minst een self fullfilling prophecy dan…