"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De moderne werplek

werkplekDe moderne werplek wordt uitgebreid beschreven in het boek workplaces today van Juriaan van Meel. Deze Nederlandse onderzoeker Facility Management aan een Deense technische universiteit geeft in het boek een uitgebreid overzicht aan van de verschillende werkplekken die we vandaag de dag tegen komen.

Hij omschrijft in totaal 9 type werkplekken, van het thuis kantoor tot het kantoor met ‘kantoren / cellen’ en alles er tussenin. De achtergronden, het gebruik en met foto’s van de meest in het oog springende kantoren op dit vlak in de wereld. Het is een rijk geïllustreerd, in kleur geprint (daarom ook iets duurder) boek dat een mooi overzicht geeft van hedendaagse werkplekken. Ik kan het mensen die bezig zijn of van plan zijn na te gaan denken over nieuwe kantoorruimtes van harte aanbevelen dit boek als inspiratie te kopen.

9 typen kantoren

In het boek komen 9 typen kantoren aan bod:

  • Het thuiskantoor
  • Openbare ruimtes als kantoor
  • Co-werk plekken
  • Speelkantoren
  • Flexibele kantoren
  • Studios
  • Modernistische kantoren
  • Procesgedreven kantoren
  • Kantoren met cellen

Daarnaast gaat het nog even in op de vraag: verbouwen of nieuwbouw. Met name op het verbouwen en de mogelijkheden die dit biedt.

In het boek staat een omschrijving per onderdeel van waar het kantoor idee van ontstaan is, wat de historie is en waar ze nog veel gebruikt worden, met daarbij foto’s en verhaaltjes van specifieke varianten van dit type werkplek in de wereld.

Zo zijn er bij openbare ruimtes dingen als coffee companies omschreven, maar ook een groot publiek park met wi-fi in New York. Bij de speelkantoren kan Google niet ontbreken natuurlijk en bij modernistische kantoren (systeemplafonds en zo efficiënt mogelijk ingericht) kijkt met onder andere naar het nieuwe Apple kantoor.

Geen beste variant

Hoewel iedereen in het boek zijn type kantoor het beste vindt voor zijn werk, zowel de architecten als de projectmanagers als de gebruikers, is er dus geen beste keuze te maken. Het ligt aan je bedrijf, aan je cultuur en aan je doel. Apple en Google doen voor een groot deel hetzelfde, maar hebben een totaal andere cultuur en daarmee dus ook een heel ander kantoor. Google speels, niet onlogisch aangezien experimenteren in de genen zit. Apple modernistisch, aangezien strak design en geen overbodige tierelantijntjes hun DNA beheerst.

Ook de auteur doet geen uitspraak over wat is goed en wat werkt, het is gewoon maatwerk.

Conclusie

Een leuk boek dat je snel doorleest, met heel veel visuele aspecten. Het is niet hoogdravend, maar dat hoeft ook niet. Ik geef het 3 van de 5 sterren. Het is leuk ter inspiratie als je nadenkt over een nieuw kantoor. Dan raad ik het zeker aan om te kopen.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd