"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De invloed van technologie op geluk (of welbevinden)

hapinessHet boek heet the future of happiness, maar had beter ‘happiness and technology’ kunnen heten. Oftewel, de invloed van technologie op geluk of welbevinden. Want dat is de kern van het boek. Maakt technologie ons ongelukkiger? En wat kan je daar aan doen?

Alle cijfers lijken uit te wijzen dat technologie ons ongelukkiger maakt. Meer mensen hebben last van depressies dan ooit, meer mensen voelen zich niet ‘connected’, met zoveel connecties.

Geluksonderzoeker Amy Blankson (ook wel bekend als ‘Amy the Unicorn’ uit de legendarische TED talk van haar broer, Shawn Achor) geeft het antwoord: nee, technologie maakt ons niet ongelukkiger, onze omgang ermee wel. En ze geeft meteen tips en strategieën om beter met technologie om te gaan.

Schrijfstijl

De schrijfstijl spreekt me erg aan. Het zit vol met persoonlijke verhalen en anekdotes die ze vervolgens met onderzoek naar een breder plaatje trekt. Daarbij geeft ze dus zowel het grote verhaal (de cijfers, de statistieken) en het kleine verhaal (hoe werkt dit misschien door in jouw leven, of hoe was dit in ieder geval van toepassing in haar leven).

Een hele fijne schrijfstijl maakte het voor mij een prettig leesbaar boek, met daarin meteen veel tips, waarvan ik er gelukkig al veel toepas.

Techno geluk

Veel mensen zien technologie als de tegenstander van rust en geluk. Veel mensen wachten op de nieuwste app of wearable die al hun problemen oplost. Ze de focus terug geeft en ze leert om beter met anderen om te gaan. Sorry mensen, die app komt er niet, je zal zelf je gedrag moeten veranderen.

Wel kan technologie je helpen je technologische handelingen te veranderen zodat je beter in staat bent om je eigen geluk weer ter hand te nemen. Daar geeft Amy een hele reeks tips en apps voor.

Vijf strategieën

Ze geeft vijf strategieën, die ze uitgebreid in een compleet hoofdstuk uitwerkt. Zowel wat ze er mee  bedoelt, wat je er aan hebt, wat je persoonlijk kan opvallen als je de strategie nodig hebt en wat je kunt doen om beter te worden.

  • Stay Grounded (blijf dicht bij jezelf)
  • Ken jezelf (lastig voor velen, maar belangrijk)
  • Train je brein (een persoonlijke favoriet van mij die we veel te weinig toepassen)
  • Creëer een habitat voor geluk
  • Ben een bewuste innovator

Blijven hangen

Uit het boek zijn een aantal dingen blijven hangen. Eén die er voor mij, zelfs zonder kinderen, uit sprong was de volgende. Mensen die zichzelf gelukkig zien en geluksmomentjes zien zijn gelukkiger. Dat is bekend. Een mooie anekdote was van vrienden van Amy die elke avond aan tafel elk drie momenten van klein geluk moesten delen. Drie momenten waar ze dankbaar voor waren. Elke avond opnieuw. Doordat de kinderen wisten dat ze elke avond drie blije momenten moesten vertellen gingen ze er ook meer op letten, waardoor ze weer gelukkiger werden.

Conclusie

Een geweldig boek. Fijn geschreven, goede tips, en voor mij deels een feest der herkenning. Ik geef het 5 van de 5 sterren en raad echt iedereen aan het boek te lezen en ik zou vooral ook alle organisaties willen aanraden die boek kado te doen aan hun werknemers die kampen met stress en het gevoel dat ze de controle over hun leven kwijt zijn. Waar wacht je nog op? Koop dat boek nu!

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd