"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VVD denkt aan koppeling zelfstandigenaftrek en arbeidsongeschiktheidsverzekering

De VVD voelt er wel wat voor om een koppeling te maken tussen het ontvangen van de zelfstandigenaftrek en het hebben van een AOV. Met name voor startende zzp’ers met lage tarieven.

Voor de  VVD is het voorwaardelijk maken van het ontvangen van de zelfstandigenaftrek ‘onderhandelbaar’. Dat stelde VVD Kamerlid Erik Ziengs is tijdens een debat op het jaarcongres van brancheorganisatie de Bovib.

“De zelfstandigenaftrek is bedoeld voor ondernemers om zelf pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering te regelen. Maar we zien in de onderlaag van de zzp-markt dat het bedrag op andere wijze wordt ingezet” zei Ziengs tijdens het debat met  Steven van Weyenberg (D66), Evert-Jan Slootweg (CDA), Jeroen Lammers (VNO-NCW), Josien van Breda (FNV Zelfstandigen) en Hugo-Jan Ruts (ZiPconomy) afgelopen donderdag.

Volgens Ziengs moet er bij de onderhandelingen eens goed naar de zelfstandigenaftrek gekeken worden: “We willen de aftrek behouden. Maar wellicht moeten we aan de onderkant van de zzp-markt de zelfstandigenaftrek wel oormerken. Een aantal jaren, tot men een normaal inkomen heeft opgebouwd. Eventueel met een opt-out regeling.” Zonder een verplichting voor een AOV op te leggen wil Ziengs wel bekijken of er zo voor gezorgd kan worden dat deze wat meer kwetsbare groep zzp’ers de zelfstandigen aftrek daadwerkelijke besteed aan een verzekering.

Besteden zelfstandigenaftrek minder vrijblijvend

Volgens Ziengs heeft de VVD het standpunt in het VVD partijprogram over de zelfstandigenaftrek zo opgesteld, dat er wel enige onderhandelingsruimte is. In het verkiezingsprogramma staat: “Als zzp’er moet je daarom ook zelf kunnen bepalen waarvoor en hoe je je wilt verzekeren, zoals een aanvulling op de AOW. Voor wie dit zelf wil regelen, is er de zelfstandigenaftrek.” Ziengs met zijn opmerking duidelijk dat hij mogelijk de koppeling tussen de zelfstandigenaftrek en de AOV minder vrijblijvend wil maken. Hij werpt daarmee ook een drempel over voor startende zzp’ers in sectoren waar lagere tarieven gelden.

Ziengs maakt met dit standpunt ook een beweging naar het CDA. Het CDA stelt in haar programma voor om (een deel van) de zelfstandigenaftrek te koppelen aan pensioenopbouw. Daarbij ziet het CDA dit niet als oplossing juist voor de ‘onderkant’; zij wil deze koppeling vanaf een winst van tenminste €20.000 hanteren.

Ook de SP heeft aan ZZPkiest.nu laten weten een koppeling van de zelfstandigenaftrek met pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheid na te streven; dit staat echter niet in het programma of de CPB-doorrekening vermeld.

Zie voor alle standpunten van partijen rond de zelfstandigen aftrek deze thema pagina op zzpkiest.NU