"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Flexibel contract geeft meer werkgeluk in publieke sector.

Mensen die in de publieke sector werken met een flexibel arbeidscontract zijn gelukkiger in hun werk dan mensen met een vast contract. Ze zijn meer voldaan, trotser op de organisatie, ervaren minder hiërarchie en zijn meer tevreden over hun werkdruk. Opvallende conclusie van onderzoek Kantar TNS.

Mensen die in de publieke sector werken met een flexibel contract zijn gelukkiger in hun werk dan mensen met een vast contract. Ze komen na een dag werken met een meer voldaan gevoel thuis, zijn trotser op de organisatie waarvoor ze werken en ervaren minder hiërarchie. Ook vinden ze de organisatiecultuur prettiger en zijn meer tevreden over hun werkdruk dan medewerkers met een vast contract

Tot die conclusie komt Kantar TNS, dat in opdracht van Driessen HRM, onderzoek deed onder 682 werkenden in de publieke en private sector.   

Hoger geluksgevoel, meer onzekerheid

Medewerkers in de publieke sector met een flexibel contract beoordelen hun werkgeluk met een 7,4, medewerkers met een vast contract geven een 7,2. Verder geven flexibele medewerkers vaker aan dat, als ze opnieuw konden kiezen, ze weer voor hun huidige baan zouden gaan (68%). Onder de vaste medewerkers ligt dit met 58% beduidend lager.

Volgens de auteurs van het boek Werkgeluk is een mogelijke verklaring voor dit hoger cijfers dat flexwerkers vaak kort cyclisch werken. “Wellicht is het geluksgevoel bij het starten aan een nieuwe uitdaging hoger dan het geluksgevoel na een aantal jaren?”

Naast het hogere cijfer voor werkgeluk geven flexwerkers aan vaker in hun privé-tijd te werken en ervaren meer onzekerheid over het behouden van hun baan. Als het gaat om gevoel van gelijkheid hebben flexibele medewerkers het gevoel dat hun arbeidsvoorwaarden (incl. salaris) minder in verhouding staan tot hun werkzaamheden dan medewerkers met een vast contract.

VERSCHILLEN TUSSEN MEDEWERKERS MET EEN VAST EN FLEXIBEL CONTRACT IN DE PUBLIEKE SECTOR (bron: Werkgeluk, 2017)

Werken in publieke sector geeft meest geluk

Wie geluk zoekt in het werk, kan zo overigens het best gaan werken in de publieke sector. Werkenden in de publieke sector zijn namelijk gelukkiger in hun werk dan werkenden in de private sector. Niet alleen beoordelen ze hun werkgeluk én hun algehele geluk hoger, ook scoren ze op diverse waarden die bepalend zijn voor werkgeluk beter dan hun collega’s in het bedrijfsleven.

Werkenden in de publieke sector beoordelen hun geluk met een 7,8 en hun werkgeluk met een 7,2.  In de private sector wordt voor algeheel geluk een 7,6 en voor werkgeluk een 7,0 gegeven. Als we verder inzoomen op de verschillen, zien we dat werken voor het publieke belang op tal van punten tot meer geluk leidt.

Waardevoller werk

Misschien wel de belangrijkste pijler van werkgeluk in de westerse samenleving is zingeving. Mensen willen het gevoel hebben dat ze waardevol werk doen dat bijdraagt aan de maatschappij. En precies op dit punt scoren mensen die werken in de non-profit sector duidelijk beter dan hun collega’s in de private sector. Ze komen met een meer voldaan gevoel thuis na een dag werken, hebben meer het gevoel dat hun werk ertoe doet, zien duidelijker hoe hun werk bijdraagt aan de maatschappij en hebben meer het gevoel in hun werk iets voor anderen te betekenen.

Meer respect en uitdaging op het werk

Werkenden binnen de publieke sector voelen zich over het algemeen meer gerespecteerd op het werk dan werkenden in de private sector. Ze hebben meer het gevoel dat ze zichzelf kunnen zijn en dat ze de kleding kunnen dragen die ze willen. Opvallend resultaat is dat (semi-)ambtenaren zich meer uitgedaagd voelen in hun werkzaamheden en vaker het gevoel hebben dat ze de ruimte krijgen om zichzelf en hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Dit betekent niet per definitie dat er meer uitdaging in de publieke sector is, maar wel dat de mensen die er werken meer uitdaging ervaren.

Geluksfactoren publieke sector (bron: www.werkgeluk.nl)

Aantrekkelijke werkgever

Een logisch gevolg van deze resultaten is dat de meerderheid van de medewerkers in de publieke sector direct opnieuw voor hun baan zou kiezen en geen andere functie wil. In de maatschappij waarin geluk een steeds belangrijkere rol speelt, heeft dit onherroepelijk effect op de aantrekkelijkheid van de publieke sector als werkgever. Het onderzoek van Intelligence Group naar favoriete werkgeversmerken onderstreept dit. De overheid doet het goed in deze lijst. Maar liefst drie werkgevers uit de publieke sector staan in de top-tien: het Rijk, de Belastingdienst en de Politie, waarbij het Rijk zelfs op de 1e plaats staat. Binnen de top-25 doet de non-profit sector het ook goed met Defensie, Rijkswaterstaat, het ministerie van Veiligheid en Justitie, GGZ en het UWV.

Het complete onderzoek is uitgegeven in het hardcover boek ‘Werkgeluk’. Dit kan kosteloos aangevraagd worden op www.werkgeluk.nl.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

 1. Ben toch wel benieuwd wie die gelukkige flexwerkers zijn. Wat voor contract hebben zij en wat voor opleidings-/ervaringsniveau? Helaas is daar in het rapport niets over terug te vinden…..

  • Ik kan me er wel iets bij voorstellen…
   Je hebt dan zelf ook wat te vertellen over hoeveel je werkt, en dat voelt plezierig. Bv in de zomer kan je besluiten om minder uren te maken en in de winter wat meer. Met een 0-uren contract (bestaan geloof ik niet meer?), kan je bv in de zomer 6 weken 0 uren werken, dus geen gezeur met maximaal 2 weken die sommige werkgevers je proberen op te leggen. Mijn echtgenote heeft dat jaren zo gedaan.
   Het is met een flex contract ook makkelijker om meerdere kleinere baantjes te combineren en dat geeft ook wellicht meer plezier in je werk.
   Een flex contract is niet altijd uit armoede en opgedrongen door de werkgever, bij schaarste kan je daar als werknemer ook zelf voor kiezen en daarmee meer grip op je leven krijgen.
   Het idee dat mensen graag een 40 uur contract willen is voorbij, zeker bij de jonge generatie, die willen een beter uitgebalanceerd leven met voldoende vrije tijd en ik kan ze daar geen ongelijk in geven 😉