"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ZZP-verkiezingsdebat: Welke partij weet die 1 miljoen zelfstandigen voor zich te winnen?

Het moest vooral een debat worden waarbij de partijen op zoek gingen naar raakvlakken. Wat dat betreft was het zzp-verkiezingsdebat bijzonder geslaagd. De partijen bleken het op veel punten met elkaar eens. Vooral over ‘wat’ er nodig is/ De verschillen zitten hem meer in het ‘hoe’…

Het moest vooral een debat worden waarbij de partijen op zoek gingen naar raakvlakken. Wat dat betreft was het zzp-verkiezingsdebat, georganiseerd door ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen, bijzonder geslaagd. De partijen bleken het op veel punten met elkaar eens. Vooral over ‘wat’ er nodig is. De verschillen zitten hem meer in het ‘hoe’…

Het kon niet onbesproken blijven. Maar liever wilden zzp-woordvoerders van de politieke partijen de letters D B A niet uitspreken. Ze stonden voor alles wat mis was met het zzp-debat. Want de zelfstandige zielenpiet – zoals host van de avond Paul Laseur (BNR radio) grapte – maakt slechts zo’n 15% van de groep zzp’ers uit, maar bepaalt wel de toon van de zzp-discussie.

Maarten Post, ZZP Nederland: “De zzp’er heeft nu een slecht imago door een relatief klein probleem. Pieter Heerma (CDA) vindt dat overigens een groot probleem: “De zzp-baantjes beconcurreren werknemers, de markt wordt kapot gemaakt en het zzp-schap wordt uitgehold.” Erik Ziengs (VVD) voert liever een andere discussie: “We moeten het gewoon makkelijker maken om mensen aan te nemen, dan los je het probleem met die groep aan de onderkant van de zzp-groep op.”

D66: 200 miljoen voor vrijwillige AOV

Steven van Weyenberg (D66) kondigde tijdens de avond aan dat hij 200 miljoen wil vrijmaken voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Met een collectieve regeling, uitgevoerd door het UWV moet het goedkoper en daarmee aantrekkelijker worden voor zzp’ers om zich te verzekeren. Van Weyenberg: “We willen verleiden, niet verplichten.” Heerma (CDA) ziet liever dat iedereen verplicht verzekerd is en dat er een acceptatieplicht voor verzekeraars komt.” Mei Li Vos (PvdA) is ook voor een verplichte AOV: “De premie wordt pas dragelijk als zowel de consultant als de bouwvakker meedoen. Anders ligt de rekening óf bij de werknemer óf bij andere zelfstandigen.” Alleen Ziengs (VVD) vindt dat de keuze helemaal bij de zzp’er moet liggen.

Pensioenpotje

Moeten zelfstandigen vrij zijn in het regelen van hun pensioen of moet de overheid erop toezien dat zzp’ers collectief sparen voor hun oude dag? Ook op pensioengebied is Vos (PvdA) voor een verplichte verzekering: “Als iedereen meedoet met de pot is het goedkoper en efficiënter.” Ziengs schiet, naar eigen zeggen, in de kramp van woorden als ‘collectiviteit’ en ‘verplicht’. “We hebben AOW. Je moet je kunnen aansluiten bij een Pensioenfonds maar wel vrijwillig.” Heerma (CDA) wil de zelfstandigenaftrek koppelen aan de pensioenopbouw “De aftrek was daar in eerste instantie ook voor bedoeld – dat zelfstandigen dan zelf hun verzekeringen zouden regelen.” Malik Alkaya (SP) is voor een opt-out regeling: “Zzp’ers verplichten tenzij ze kunnen aantonen dat ze het goed geregeld hebben.” Volgens CDA en D66 woordvoerders moet het een potje zijn dat je ook kunt meenemen. Van Weyenberg (D66): “Je moet bij het Pensioenfonds kunnen blijven als je als werknemer zelfstandige wordt.” Hij erkent wel dat het vertrouwen in het pensioenstelsel onder druk ligt. “Bij de Pensioenfondsen staat het water aan de lippen. Het wordt niet als een prettige plek gezien om in te beleggen.”

Charles Verhoef, van Zelfstandigen Bouw, stelt voor dat zzp’ers zelf de regie krijgen over hun inkomensreserves. Eén flexibel potje waarmee zelfstandigen fiscaal vriendelijk een reserve kunnen opbouwen voor het afdekken van inkomensrisico’s: arbeidsongeschiktheid, pensioen en bedrijfscalamiteiten maar ook scholingskosten. “Want Zelfstandigen willen graag hun voorzieningen regelen maar wel in eigen beheer.” De meeste partijen zien wel iets in het plan, maar willen het eerst verder onderzoeken.

Maarten Post van ZZP Nederland is tevreden over het debat: “We hadden de partijen de opdracht gegeven eens op zoek te gaan naar overeenkomsten in plaats van de verschillen. Dat is gelukt, de politici zaten aardig op één lijn.” Met dit zzp-debat hoopt hij dat de besproken onderwerpen een thema een belangrijke plek aan de formatietafel krijgen.

ZiPconomy komt, in samenwerking met verschillende organisaties, binnenkort met een ZZP Kieskompas, ontwikkeld door Kieskompas. 

6 reacties op dit bericht

 1. Of het verslag is onvolledig of ik mis ergens iets. Maarten Post stelt tevreden te zijn over dit debat, omdat de politici op één lijn zitten. In het verslag mis ik die lijn.
  Dat links en rechts tegenover elkaar blijven staan, wordt wel weer eens duidelijk. Verplicht en collectief (links) tegenover vrijwillig en eigen keuze (rechts). Die verschillen proberen te overbruggen lijkt gedoemd te mislukken; de afgelopen 4 jaar is daar (helaas) een mooi voorbeeld van met wetten als DBA en WWZ.

  Misschien moet de politiek eerst eens gaan nadenken over hoe het toch zo gekomen is dat er steeds meer zzp-ers komen. Dat ligt voornamelijk niet aan de aantrekkelijkheid van het zelfstandig zijn, maar meer aan de wet- en regelgeving (gemaakt door die zelfde politiek) die het gedrag van werkgevers naar hun werknemers bepaalt.
  Maar ja, dat is schieten in eigen voet en dat dat doen we niet graag.

  • @Foppe Een verslag van 2 uur debat kan nooit helemaal helemaal volledig zijn. De overeenstemming ligt hem met name in ook je laatste punt. Die analyse wordt wel gedeeld, ook over dat er iets moet gebeuren rond verkleinen verschillen vast en flex (in breder zin). Met de grote les (zie Wet DBA) dat een schijnbaar eenvoudige ingreep veel te grote gevolgen kan hebben. Dat maakt – zowel links als rechts – dat de aarzelingen vooral zitten in het ‘hoe’.

 2. jammer dat alleen de gevestigde ordepartijen aan het woord waren, en niet de grote andere partijen.
  Behalve de stemmingtrekkers vvd en pvv zitten een 4tal partijen elkaar namelijk kort op de nek.

  • Het is ook jammer dan de (voormalig) koploper in de peilingen categorisch weigert ook aan dit soort debatten mee te doen.

 3. Let goed op. Nu zijn de zzp’ers nog potentiële stemmen. Direct na de verkiezingen zullen ze plots zijn veranderd in (potentiële) belastingbetalers. En dat verandert alles.

  • Niks mis met belasting betalen toch? We zijn allemaal belasting betalers, zo hebben we dat geregeld in Nederland.
   Je kan namelijk niet zelfstandig beslissen dat je in het hokje van “betaald veel minder belasting” valt, door bijvoorbeeld enkel te switchen van maandelijkse loonstrook naar maandelijkse factuur.