"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Webinar Tjako Streefland: “Zzp’ers bestaan niet”. Maar welke ondernemers kan je nog wel inhuren?

Volgende week gaf fiscaal jurist Tjako Streefland een webinar over alle ins en outs rond wat er kan rond het inhuren van zelfstandig ondernemers. Een integrale opname plus kort interview.

Door een groeiend aantal zelfstandigen en een groeiend aantal regels, neemt ook het aantal fiscale vormen waar zelfstandig ondernemers gebruik van kunnen maken toe.

Fiscaal jurist Tjako Streefland gaf op 16 februari een webinar waarin hij duidelijk maakt welke consequenties en mogelijkheden dat voor opdrachtgevers en zelfstandigen heeft.

Het webinar is onderaan dit bericht terug te kijken.  

Voor wie is het webinar?

“Voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers . De meeste ondernemers werken vanuit een ‘Winst uit Onderneming’. Maar sinds de DBA kijken steeds meer ondernemers naar een BV of een variant daarop. Wat je ook langzaam ziet opkomen is dat zzp’ers zich groeperen in een coöperatie. Dat gebeurt nu onder meer bij de omroep. Daar komt qua regelgeving veel meer bij kijken. Bovendien: ook bij een coöperatie wordt gekeken naar de individuele arbeidsrelatie.”

Het is onnodig dat opdrachtgevers geen zzp’ers meer in durven te huren

Veel organisaties zijn door de DBA bang geworden zzp’ers in te huren, terecht?

“Duidelijk is dat de schrik erin zit. De DBA heeft tot onduidelijkheid geleid en daarmee tot onzekerheid. Er is nu wel een transitieperiode en tot 1 januari 2018 een handhavingsvrij regime, maar de Wet is er gewoon. Het vertrouwen is weggerend en komt niet zomaar terug. Toch is het onnodig dat opdrachtgevers geen zzp’ers meer in durven te huren. Als de opdrachtnemer/IB-ondernemer netjes zijn aangiftes heeft gedaan dan kan er nooit meer bij opdrachtgevers aangeklopt worden. Maar ik kan wel adviseren de risico’s op een rij te zetten: werkt de zelfstandige met een goedgekeurd contract? Hoeveel opdrachtgevers heeft hij? Doet hij investeringen?”

De titel van het webinar is ‘Zzp’ers bestaan niet’..

“Niet lang geleden was er een breed onderzoek onder zelfstandigen naar de positie van de zzp’er. Onderzoek gaf aan dat het hele ondernemersbegrip veel breder is dan vroeger. Puur juridisch bestaat de zzp’er niet, het is nergens vastgelegd. Ik vind het jammer dat met het DBA debat niet het zzp’er dossier integraal is opgepakt. Het ging steeds over een stukje van het zzp-schap: pensioenen, sociale premies, schijnzelfstandigheid, concurrentie met werknemers.”

Tot slot nog even, waarom mogen we jouw webinar niet missen?

“Om goed wegwijs te worden in het fiscale landschap is dit webinar een must.”

Bekijken:

(het verhaal van Tjako start op 04:10 van deze video)

2 reacties op dit bericht

 1. Wel jammer, dat er zo op wordt gehamerd dat het aantal opdrachtgevers van belang zou zijn. Alsof je dat uberhaupt te weten kunt komen met de huidige privacywetgeving. Alsof de belastingdienst het zoveel zou interesseren.
  https://www.youtube.com/watch?v=31R-CaT5nkk

  Een loodgieter die voor drie loodgietersbedrijven werkt, is waarschijnlijk in loondienst. Een loodgieter die voor 1 consument werkt, is dat niet. Een loodgieter die zich net bij de kvk heeft ingeschreven heeft nog 0 opdrachtgevers. Maar dat heeft weer niks met verkapte loondienst te maken.

  • Achteraf is dat in de boeken heel eenvoudig vast te stellen natuurlijk.

   Een loodgieter die voor een loodgietersbedrijf werkt?
   Dat noem je een werknemer inderdaad, anders had ie wel zijn eigen loodgietersbedrijf toch.