"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aantal bijstandsaanvragen zzp’ers groeit door Wet DBA opvallend hard.

Het aantal bijstandsaanvragen door zzp’ers is flink toegenomen. Volgens het IMK komt dat door de Wet DBA.

Volgens het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, is het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers met vijf procent toegenomen in het vierde kwartaal. Dat na een daling in de afgelopen jaren. De groei komt vooral voor rekening van zzp’ers. Volgens Han Dieperink, algemeen directeur van het IMK, is een logische verklaring daarvoor de Wet DBA.

De index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet en/of uitkering bij gemeenten in Nederland. De Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004) is als vangnet in het leven geroepen voor ondernemers die tijdelijk niet beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien en/of behoefte hebben aan bedrijfskapitaal, maar hiervoor geen financiering kunnen krijgen. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en draagt direct bij aan continuïteit van ruim de helft van de betrokken ondernemingen.

“Vanaf 2013 daalde het aantal bijstandsaanvragen door ondernemers gestaag”, zegt Han Dieperink, algemeen directeur van het IMK, “maar nu blijkt dat niet alle zzp’ers profiteren van de economische opleving. Voor sommigen is de stap naar ondernemerschap wellicht te groot geweest”.

In een nadere toelichting in het FD legt Dieperink een relatie met de Wet DBA. De onzekerheid rond die wet leidt tot minder opdracht voor zzp’ers, een terugval die blijkbaar niet door iedereen kan worden opgevangen. Omdat er nog geen structurele oplossing is gevonden voor het arbeidsmarktdossier, kan het aantal uitkeringsaanvragen door ondernemers verder oplopen. ‘Alleen de handhaving van de wet is uitgesteld. Opdrachtgevers vertonen nog steeds risicomijdend gedrag’, zegt Dieperink.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Op de site van het IMK lees ik: “In het afgelopen kwartaal deden 1300 ondernemers die test en daarvan bleek ruim 60% te voldoen aan de criteria voor bijstand.”
    Dan zou het gaan om 780 mensen waarvan een deel zzp’ers.
    Dat klinkt dan toch iets minder ernstig…
    Of mis ik iets?

    • @Frank, IMK heeft een paar jaar een ‘index’ waarop ze het aantal aanvragen en deze trends baseren. Die baseren ze op gegevens uit hun eigen dienstverlening. De cijfers die je noemt zijn dus niet de daadwerkelijke aanvragen.