"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe HR met Communities het Talent Management van vast en flex integraal kan aanpakken

Talent Management gedreven door de community. En is er geen onderscheid meer tussen vast en flex. Hoe dat precies werkt…..

Na alle eerdere stukken van mijzelf en anderen over het onvermogen van HR om flex echt te omarmen zie ik nu licht aan het eind van de tunnel. Namelijk: organisaties gaan vaker gebruik maken van communities. Daarbij wordt Talent Management gedreven door de community. En is er geen onderscheid meer tussen vast en flex. Hoe dat precies werkt…

Van oude HR verzuiling naar nieuw ‘grenzeloos’ denken.

Misschien wel de meest populaire term in HR land: ‘Talent management’. In feite is het een containerbegrip voor het meten van performance, persoonlijke ontwikkeling en talent begeleiding. In de oude HR ‘performance management’ wereld was de HR cyclus een verplicht nummer. In de praktijk was het al een probleem om het voor vaste medewerkers uit te voeren, Talent begeleiding deed je alleen voor de toplaag. En individuele cursussen voor externen ging je natuurlijk niet betalen.

In de nieuwe wereld is performance management veranderd in laagdrempelige, ad-hoc feedback. Talent bepalen doet niet alleen de manager, maar gebeurt direct en tussen alle werkenden. Leren gebeurt veel meer on the job; via kennisdeling en samenwerking met collega’s over de hele wereld.

En dit gaat voorbij de grenzen van de organisatie. Zo geven klanten directe feedback op de performance van medewerkers in het call center. Partners worden getraind in het gebruik van producten of diensten via dezelfde training als interne medewerkers. Klanten worden met vragen rechtstreeks gekoppeld aan verkoop- en supportmedewerkers. Dit is niet alleen meer een trend voor de afdeling Verkoop, Marketing of Service, ook HR kan hier niet meer omheen.

Technologie als fundament

Het belangrijkste buzz-woord op HR Tech World afgelopen oktober in Parijs was ‘engagement’. Vooral op dat gebied zag ik veel nieuwe technologie (zie ook dit artikel van Annemarie Stel).

Zo waren er meerdere ontwikkelingen die gebruik maken van communities vanuit HR. Dit worden dan geen communities genoemd maar een referral netwerk, een talent pool, een well-being app of een realtime feedback tool. In feite zijn dit allemaal platforms waarin mensen zelf hun profiel opbouwen, dat met anderen delen en elkaar waardering en feedback geven.

Communities als verbindende factor

Het begon me al duidelijker te worden nu ik zelf ook HR communities aan het bouwen ben. De legendarische Bill Boorman trok me op HR Tech World over de streep. Zijn advies aan HR was: kijk naar Minecraft, het spel waar zo’n beetje alle jongeren aan verslaafd zijn. In feite is dit één grote community waar iedereen samenwerkt, kennis deelt (met van die onbegrijpelijke Youtube video’s), feedback/complimenten krijgt en bouwt aan nieuwe ontwerpen. De heilige graal van innovatie dus.

HR wordt community administrator

Een community bestaat volgens Boorman uit 3 onderdelen;

  1. een centrale server, oftewel de technologie
  2. een moderator en
  3. een administrator

Op het gebied van technologie zijn er vele mogelijkheden, vanuit zowel de HR als de marketingwereld. Genoeg keuze. De moderator is iemand die de communicatie in de community op gang houdt. Omdat er in de community niet alleen medewerkers maar ook klanten en partners zitten is dit een uitgelezen rol voor de afdeling Marketing.

In een community gebeurt van alles op het gebied van leren, samenwerken, feedback op producten, diensten en elkaar, en er moet een ledenadministratie gevoerd worden door de administrator. Allemaal onderwerpen waar HR goed in is, dus deze rol gaat naar HR!

Door nieuwe HR Analytics te ontwikkelen kun je de community inbreng van je eigen werkenden gaan meten. Zo zal een groot deel van de huidige HR- en managerstaken op het gebied van performance, talent en ontwikkeling vervangen kunnen worden. Performance wordt namelijk al 360° gemeten via feedback van collega’s. Persoonlijke ontwikkeling zal natuurlijker gebeuren door deelname in communities vanuit eigen interesses en kunde. En talenten zijn diegenen die de beste feedback en meeste ‘likes’ van andere community leden krijgen.

En waar is nu flex gebleven?

Natuurlijk bestaat een community uit nog een vierde element: de gebruiker of ‘member’. Omdat in een community iedereen een member is, verdwijnt het verschil tussen vast en flex. Je hebt wel verschil in experts en beginners, in lezers en schrijvers, maar niet in vast en flex. De community members bepalen gezamenlijk wie veel kennis toevoegt en ontvangt, wie welke talenten laat zien en hoe de waardering van andere leden is. Weg vast versus flex.

Mark is HR projectleider en adviseur voor het groeien naar Total Talent Management of Integraal Talent Beheer. Hij staat daarin voor een gelijke behandeling van alle werkenden, door HR en de rest van de organisatie, los van hun contractvorm. Hierover schreef hij samen met Marleen Deleu het boek Mis geen Talent. Mark heeft een sterke IT achtergrond en kan hiermee een HR organisatie goed helpen om de vertaling te maken van wensen naar techniek. Hij zet graag innovatieve HR technologie in zodat alle werkenden zich kunnen ontwikkelen naar een volgende stap. In 2017 heeft hij HRTechReview.nl opgericht om objectief inzicht te geven in de HR Tech markt in Nederland. Bekijk alle berichten van Mark van Assema