"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandigenaftrek: Het belang van een goede urenregistratie

Zelfstandige ondernemers kunnen aanspraak maken op flinke aftrekposten. Het bijhouden van een goede urenregistratie is dan wel van belang. Arjan Nieuwbeerta legt uit.

Belasting betalen, je ontkomt er niet aan. Evenals particulieren dienen ondernemers met een eenmanszaak inkomstenbelasting te betalen. Er is alleen wel een verschil. Voor ondernemers wordt deze belasting alleen berekend over de behaalde winst in plaats van over het loon. Ondernemers kunnen aanspraak maken op verschillende aftrekposten die ze – onder bepaalde voorwaarden – van hun winst mogen aftrekken. Zo daalt het inkomen waarover belasting betaald moet worden. Wil je aanspraak maken op deze aftrekposten, dan speelt een goede urenregistratie hier een belangrijke rol in.

Wat is ondernemersaftrek?

Ondernemers hebben recht op diverse fiscale voordelen, wanneer zij aan een urencriterium van 1225 uur voldoen. Dit is ongeveer 23,5 uur per week. Deze voordelen worden ook wel de ondernemersaftrek genoemd. De ondernemersaftrek is een aftrekpost, die voor een ondernemer de fiscale (belastbare) winst verkleint. Dit bestaat weer uit verschillende aftrekposten zoals de meewerkaftrek, de stakingsaftrek, de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Wat is zelfstandigenaftrek?

Voor ondernemers met een eenmanszaak is zelfstandigenaftrek een belangrijke aftrekpost. Wanneer je als ondernemer voldoet aan het urencriterium, mag je aanspraak maken op deze aftrekpost. Voor het jaar 2016 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 7.280 voor ondernemers, die nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt. De zelfstandigenaftrek mag uiteraard niet meer bedragen dan de fiscale winst. Het is daarnaast wel mogelijk om aanspraak te maken op een verhoging van de zelfstandigenaftrek met de startersaftrek. Deze aftrekpost bedraagt € 2.123. Je hebt alleen recht hierop indien je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je was in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer.
  • Je paste in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toe.

Wat heb je aan deze aftrekposten?

Wanneer ondernemers aan dit urencriterium voldoen, kunnen zij een fors bedrag van hun winst aftrekken. Het belastbaar inkomen gaat hierdoor dus een stuk omlaag, waardoor men in een zo laag mogelijke schaal geplaatst wordt. Dit heeft als resultaat dat de belasting die hier over betaald moet worden, zo laag mogelijk wordt gehouden. Wat natuurlijk financieel erg gunstig is.

Waarom is een goede urenregistratie zo belangrijk?

Door middel van urenregistratie wordt een verantwoording afgelegd over het aantal uren dat aan bepaalde taken is besteed. Wanneer urenverantwoording naar behoren wordt onderhouden en gehandhaafd binnen het bedrijf, zal het fungeren als een schriftelijk bewijs voor de tijd die is besteed aan die werkgerelateerde activiteiten. Een nauwkeurige urenregistratie is dus van belang om jezelf als zelfstandig ondernemer te verantwoorden tegenover de Belastingdienst, wanneer je aanspraak wil maken op deze aftrekposten. Er hoeft met dit bewijs namelijk uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaald te worden.

Waarom online urenregistratie software?

Om accuraat de gewerkte uren bij te houden is een online urenregistratie systeem ideaal. Urenregistratie wordt steeds vaker online of via een app gedaan, omdat het een efficiënte, effectieve en overzichtelijke manier is om gewerkte uren te verantwoorden. Alle gegevens zijn hiermee overzichtelijk ingedeeld en gebundeld. Ook worden alle werkzaamheden secuur en vrijwel op de minuut bijgehouden met behulp van urenregistratie software. Daarnaast biedt een online urenregistratie de mogelijkheid om de urenadministratie te koppelen aan andere programma’s, zoals factuur- en boekhoudpakketten. Hierdoor kun je uren automatisch factureren en inboeken. Gebruik maken van urenregistratie software voorkomt ook dat er fouten worden gemaakt. Gegevens hoeven namelijk niet meer handmatig ingevoerd te worden. Het garandeert dus een nauwkeurige en overzichtelijke urenregistratie en het scheelt daarnaast een hoop extra werk.

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki , dé advieswebsite waar je als ondernemer de beste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en projectmanagement. Door onze expertise met je te delen ontdek je hoe software je helpt het maximale uit je business te halen. Bekijk alle berichten van Arjan Nieuwbeerta