"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Uniforce Group en ZZP Vooruit bundelen krachten op markt zelfstandige professionals

Uniforce Group en ZZP Vooruit hebben aangekondigd om per 1 december gezamenlijk verder te gaan. De twee organisaties bieden opdrachtgevers een oplossing aan waarmee zekerheid gegeven wordt dat het UWV en de Belastingdienst niet als werkgever beschouwd wordt.

Uniforce Group en ZZP Vooruit hebben aangekondigd om per 1 december gezamenlijk verder te gaan. De twee organisaties bieden opdrachtgevers de zekerheid dat zij voor de zelfstandige professionals die zij inhuren, door het UWV en de Belastingdienst niet als werkgever zullen worden beschouwd. Alle nadelen van schijnzelfstandigheid zijn daarmee weggenomen.

Die zekerheid is in de vaststellingsovereenkomsten (VSO) met UWV en Belastingdienst vastgelegd. “Zowel de opdrachtgever als de zelfstandige professional heeft hierdoor duidelijkheid over de aard van de arbeidsrelatie. Deze blijft een overeenkomst van opdracht, ook al is sprake van een gezagsrelatie. Opdrachtgevers zijn hierdoor gevrijwaard van afdracht van sociale zekerheidspremies en andere werkgeversverplichtingen”  zo stellen de beide organisaties.

Uniforce Group en ZZP Vooruit zijn respectievelijk in 2000 en 2003 opgericht, met het doel een stabiele arbeidsvorm te ontwikkelen waarin professionals vanuit een onafhankelijke, zelfstandige positie hun diensten risicoloos aan de arbeidsmarkt kunnen aanbieden.

“Alle commotie en onzekerheid rondom de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) resulteert in een forse belangstelling van zelfstandig professionals voor deelname in de juridisch stabiele arbeidsconcepten van Uniforce Group en ZZP Vooruit. Om de kwaliteit van de dienstverlening te versterken hebben deze organisaties besloten om zich met ingang van 1 december 2016 gezamenlijk op de markt voor zelfstandige professionals te richten.” zo lichten de initiatiefnemers de fusie toe. Deze samenwerking zal verder gaan onder de naam Uniforce Professionals onder de voorwaarden en garanties van de VSO van Uniforce Group.

In het concept van Uniforce en ZZP Vooruit wordt gewerkt vanuit een eigen besloten vennootschap, een Declarabele Uren BV. De zelfstandig professional is statutair directeur van de eigen DUBV. Door de opzet van het concept is de zelfstandig professional als directeur van zijn DUBV tevens werknemer voor de sociale wetgeving, doordat een rechtsgeldige arbeidsovereenkomst wordt aangegaan met de DUBV. “Alle nadelen van schijnzelfstandigheid zijn daardoor uitgesloten. Het voordeel hiervan is dat elke opdrachtgever aantoonbaar aan de geldende inlenersaansprakelijkheid kan voldoen en daardoor iedere opdracht kan worden aangegaan ongeacht duur of frequentie. Daarnaast kan de zelfstandig professional onder andere terugvallen op het socialezekerheidsstelsel.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

16 reacties op dit bericht

  • Beste Willem,

   Je bent van harte welkom om de vaststellingsovereenkomst in te komen zien. Echter onderdeel van van de overeenkomst is, dat deze niet openbaar wordt gemaakt.

 1. Wat ik me afvraag na de uitspraak inzake Stipp pensioen door de hoge raad in hoeverre deze DUBV’s niet ook verplicht onder Stipp vallen. Weet iemand dat?

 2. Ik hoorde dat deze (dure!) constructie goedkeuring heeft middels een vaststellingsovereenkomst tot 31-12-2016. Hoe gaat het daarna?

  Of biedt het daarna geen vrijwaring meer?

   • Dank voor de link. De belastingdienst verlengt zn goedkeuring van Uniforce-concept dus niet meer voor bepaalde tijd? Ze laten jullie dus in onzekerheid hoe lang ze de vaststellingsovereenkomst nog accepteren… Dat klinkt een beetje alsof het bij hen ter discussie staat dat dit soort constructies de oplossing is voor de problemen rondom wet DBA.

    Uniforce biedt me dus niet de zekerheid die ik zoek. Ik ga geen 4000 euro opstartkosten betalen met het idee dat de belastingdienst ieder moment die vaststellingsovereenkomst kan intrekken…

    • Dag Corné,

     De vaststellingsovereenkomst geldt voor onbepaalde tijd. De brief die jij hebt gezien is de vrijwaring richting de opdrachtgever. Deze wordt elke 2 jaar bekrachtigd. Wellicht is het toch te overwegen om eens een afspraak te maken bij Uniforce om de feiten te vernemen.

     Succes in ieder geval met ondernemen.

    • Beste Corné,

     Nog even ter aanvulling op jouw bericht over de opstartkosten. Daar heb je een nul(letje) teveel bij gezet. De kosten liggen rond de € 400,-.

     • Nee, dank je. Die clubs rekenen ook nog eens een maandelijkse fee van zo’n 175-300 euro. En als er nu twee fuseren, is er ook nog eens minder concurrentie. Dus binnenkort zal die fee wel omhoog gaan…

      Daarnaast lever je een hoop fiscale voordelen in t.o.v. eenmanszaak.

      Maar bedankt voor je aanbod hoor.

      • Vind ik nog meevallen aan kosten per maand hoor.
       Op de 10-15k per maand van een ICT zzper moet dat er wel af kunnen lijkt me.

      • Beste Corné,

       Voor de meeste professionals is de maandelijkse fee omgerekend ongeveer € 1,- bruto p/u. Met de zekerheid, dat jij en je opdrachtgever kunnen samenwerken hoe en zolang jullie willen. Zonder risico. En daarnaast worden veel meer voordelen geboden. En het is juist, dat de fiscale voordelen (zolang die natuurlijk ook nog bestaan) van de 1-manszaak komen te vervallen.
       Maar gelukkig staat het iedereen vrij om zijn/haar eigen afwegingen te maken.

       • Ja, die keus is in mijn geval simpel. Voor circa € 10.000,- tot € 15.000,- aan extra kosten of gemiste fiscale voordelen per jaar kan ik m’n opdrachtgevers wat meer zekerheid bieden.

        • Corné,

         Uiteraard respecteer ik jouw insteek en mening, hoewel ik die dus niet deel. En het is niet “wat” meer zekerheid bieden. En dat beseffen steeds meer inhuurpartijen zich ook.
         En daarnaast bouw je ook rechten op voor sociale verzekeringen, zoals WIA/WGA. En zijn er nog meer voordelen.