"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Gaan de #DisruptHR innovators de flexwerkers bereiken?

Op de #DisruptHR afdeling van de HR Tech World conferentie in Parijs toonden 25 HRTech Startups hun vernieuwende technologie op het gebied van HR.

Er was weinig nieuwe technologie rondom flexwerkers te vinden op de HR Tech World conferentie in Parijs. HR Tech World is verreweg de grootste HR conferentie in Europa. Geen VMS- of MSP-leveranciers en geen freelancer platformen te bekennen. Wel toonden 25 HRTech Startups onder de noemer #DisruptHR hun vernieuwende technologie op het gebied van HR.

Een aantal finalisten uit de #DisruptHR competitie en een aantal andere vernieuwers uitgelicht. En in hoeverre deze partijen ook voor flexwerkers iets kunnen betekenen…

The empire strikes back

Eerst een strategie voor alle disruption van Costas Markidos, Prof. bij de London Business School. ‘De empire’ is de grote, traditionele organisatie die zich probeert te verweren tegen de ‘disrupting startups’. Markidos noemt 7 stappen:

 1. Erken het probleem en blijf niet stil zitten, oftewel Actie.
 2. Reageer niet vanuit argumenten, dat werkt bij rokers bijvoorbeeld ook niet goed, maar vanuit positieve, persoonlijke emotie.
 3. Zie de disruptie eerst als een bedreiging maar ook als kans. De bedreiging creëert een sense of urgency, de kans pak je aan met een lange termijnvisie (in plaats van een korte termijn reactie)
 4. Een bedreiging en kans aanpakken lukt niet met 1 strategie. Maak voor beide een aparte strategie.
 5. Grijp je kans door je core business los te laten. Denk weer als ondernemer. Kodak vond ooit zelf de digitale camera uit, maar gebruikte nog film en print om het te verkopen.
 6. Antwoord op een bedreiging niet door de disruptor te imiteren. Disrupt the disrupter. Is een eigen low cost vliegtuigmaatschappij het beste antwoord op Easyjet?
 7. Ga dus innoveren. Innoveren kan alleen in een passende, veilige organisatieomgeving. Dus verander de organisatie en vervang niet alleen de mensen.

Culture Amp

Hiermee kan het medewerker tevredenheidsonderzoek intern georganiseerd worden. Een grote set aan standaardvragen en customer succes managers helpen de klant met het stellen van de juiste vraag en uiteraard met uitgebreide analysemogelijkheden tot en met de zogenaamde driver analysis (link). Er zijn een aantal klanten die het platform al actief gebruiken voor vast en flex en beide hierin gelijk benaderen, zelfs een Nederlandse klant (Vandebron). Veel klanten gebruiken het nog wel primair voor vaste medewerkers en er zijn dan ook nog geen benchmark gegevens op dit front beschikbaar.

Soma Analytics/Kelaa

Met Soma kan het stressniveau bij medewerkers gemeten worden en direct actie  ondernemen worden. Een relatief nieuwe markt, waar een aantal startups hun intrede doen. Met de Kelaa app beantwoord een werknemer iedere dag vragen  en krijgt hij tips. Meer in dit introductieblog. Hoewel onderzoek van TNO en CBS in Nederland aantoont dat zelfstandigen met ‘slechts’ 7% een stuk minder last hebben van stress ten opzichte van vaste medewerkers met ruim 14% wordt Soma nu nog bij geen van de klanten voor flex ingezet.

ZestMeUp

Een andere ‘well being’ app. Naast een mood tracker  J K L  biedt deze ook de mogelijkheid voor het direct delen van feedback, het doen van suggesties (digitale ideeënbus) en het uitvoeren van ad hoc reviews of polls, bijvoorbeeld na de strategie speech van de CEO. Meer in dit introductieblog. Zest heeft één klant die de app ook specifiek voor flexwerkers inzet. Verder wordt het alleen nog voor vaste medewerkers gebruikt.

Firstbird

Dit Finse platform biedt een allround oplossing voor referral recruiting. Allround omdat er geen enkel onderscheid wordt gemaakt in wie je uitnodigt om referent te zijn voor een vacature. Die vacature wordt gedeeld op de sociale kanalen en de effecten hiervan worden gemeten. Een aantal ATS-koppelingen zijn aanwezig om de resultaten van de referral inzichtelijk te maken. Meer in dit introductieblog. Voor het inzetten als referent wordt flex wel ingezet, voor het zoeken naar nieuwe flexwerkers nog niet.

Talentwunder

Dit Duitse platform geeft inzicht in de online gevonden talenten. Het zoekt gevraagde skills of functies in nu 41 online platformen. Momenteel zijn er al meer dan 1,6 miljard profielen. Om hoeveel personen het daadwerkelijk gaat is nog maar de vraag. Mijn profiel stond er 5 keer in omdat de machine nog niet slim genoeg is om profielen op verschillende platformen te combineren tot 1 persoon. Meer in dit introductieblog. Van alle gesproken disruptors is dit de enige die ook vol inzet op flexwerkers. Het grootste Duitse freelancer platform Twago, Freelancer.com, Upwork en het oude Elance worden gescand. En als je op LinkedIn het woord ‘freelancer’ in je profiel hebt staan word je in een andere kleur als vaste medewerkers aan de klanten die freelance talent zoeken getoond.

SoAmpli, gedeelde vierde prijs

Met SoAmpli kun je via de social media kanalen van je eigen medewerkers je marketing content de wereld inslingeren en vervolgens de sales leads die daaruit komen volgen. Een goeie manier om de trots van medewerkers op hun bedrijf te omarmen. Hier een link naar het introductie blog. Tot nu benaderde SoAmpli de markt vooral vanuit de marketinghoek. De HR-hoek is nieuw voor ze en wordt voor zover bekend nog niet ingezet voor/met flexwerkers.

Peakon, tweede prijs

Peakon wil iedereen in een organisatie inzicht geven in de mate van betrokkenheid om zo optimale prestaties te kunnen leveren.

Ik sprak met Kasper Hulftin, oprichter en serie ondernemer uit Denemarken. Er is één Deense klant die Peakon ook heeft ingezet om de betrokkenheid van flexwerkers te meten. Hoewel het vanuit de techniek gezien niet uitmaakt of flexwerkers wel of niet worden meegenomen ziet hij het in de praktijk nog weinig gebeuren. Een grote kans dus voor HR, wat Kasper betreft, om deze groep mee te nemen. Ook flexwerkers hebben veel impact op de prestaties van de organisatie als geheel. Meer over Peakon in dit achtergrond blog

TandemHR, eerste prijs

De app van TandemHR wordt gebruikt voor directe feedback tussen alle medewerkers. Je kunt deze koppelen aan company values en competenties, maar het belangrijkste element is het zelfbeeld dat men met TandemHR kan opbouwen. Ik sprak met Aisling Teillard, CEO en een van de oprichters. Hun technologie is pas sinds begin dit jaar live, maar er zijn al een flink aantal klanten. ABN-AMRO was een van de pilot klanten. Toch gebruikt nog geen van die klanten Tandem voor feedback van/naar flexwerkers, eentje gaat er binnenkort mee starten. Voor de tool is het onderscheid tussen vast en flex geen issue, ook hier ligt de bal bij HR. Meer over Tandem HR Solutions in dit achtergrond blog

Bersin (by Deloitte) over #DisruptHR

cv8nwu8vyaeq33uJosh Bersin, nu bij Deloitte, ziet vijf trends waar de startups rekening mee moeten houden:

 1. Er is nu eigenlijk al te veel HR Tech. Maak het dus vooral makkelijker, niet groter
 2. Werk volgens design thinking: ontwerp niet vanuit HR of manager processen maar vanuit de medewerker
 3. Gebruik analytics vanuit toegevoegde waarde voor de gebruiker, niet vanuit ‘rapportageplicht’
 4. Werk mobile first, dat dwingt je om simpel en via design thinking te bouwen
 5. Zet employee experience en het employer brand voorop. Dat levert beter resultaat en meer aantrekkingskracht op talent

Op de vraag wat startups vooral niet moeten doen antwoord Bersin “het wiel opnieuw uitvinden”. We hebben inderdaad flink wat startups gezien die tooling bieden die bij andere partijen al lang beschikbaar is.

HR storen met flexwerkers lukt #HRTech niet

Hoewel technologie vele mogelijkheden biedt blijft het toch aan de HR-afdeling zelf om flexwerkers te omarmen. Dat technologie het HR-beleid niet kan veranderen is op zich maar goed ook. Techniek blijft ter ondersteuning, ook al lijkt dat op een technologie conferentie weleens andersom. Soms kan technologie wel het beleid beïnvloeden, maar op het gelijk benaderen van vast en flex na heb ik dat deze conferentie nog weinig gezien, op 1 positieve uitzondering na.

Dit artikel is er een uit de serie over de HR Tech World Conference in Parijs van 25 en 26 oktober. De volgende HR Tech World Conference is in het voorjaar in Londen

Mark is HR projectleider en adviseur voor het groeien naar Total Talent Management of Integraal Talent Beheer. Hij staat daarin voor een gelijke behandeling van alle werkenden, door HR en de rest van de organisatie, los van hun contractvorm. Hierover schreef hij samen met Marleen Deleu het boek Mis geen Talent. Mark heeft een sterke IT achtergrond en kan hiermee een HR organisatie goed helpen om de vertaling te maken van wensen naar techniek. Hij zet graag innovatieve HR technologie in zodat alle werkenden zich kunnen ontwikkelen naar een volgende stap. In 2017 heeft hij HRTechReview.nl opgericht om objectief inzicht te geven in de HR Tech markt in Nederland. Bekijk alle berichten van Mark van Assema