"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelance Isn’t Free Wet beschermt New Yorkse zelfstandigen tegen wanbetaling opdrachtgevers

In New York is de ‘Freelance isn’t free act’ aangenomen. Deze wet dwingt opdrachtgevers om binnen 30 dagen de factuur te betalen.

Opdrachtgevers in New York komen er binnenkort niet meer onderuit: ze moeten hun freelancers netjes en op tijd betalen. De New York City Council, oftewel de gemeente, heeft een wet aangenomen die wanbetalende opdrachtgevers aanpakt.

Maar liefst 70% van de 4 miljoen New Yorkse zelfstandigen heeft wel eens te maken gehad met opdrachtgevers die te laat of helemaal niet betalen. Per jaar loopt een freelancer hierdoor gemiddeld zo’n zesduizend dollar mis.

Daar komt binnenkort verandering in. New York heeft namelijk de ‘Freelance isn’t free act’ aangenomen. Opdrachtgevers krijgen 30 dagen om de factuur te betalen. Het gaat om klussen vanaf 800 dollar. Veel administratieve rompslomp vraagt het niet. Opdrachtgever en nemer moeten een ‘contractje’ opstellen (kan via de mail) over de werkzaamheden, tarief, betaalmethode en betaaldatum.

Een opdrachtgever die te laat is met betalen kan rekenen op een verdubbeling van de schadevergoeding plus het betalen van gemaakte juridische kosten. Een opdrachtgever die zich meer dan eens niet aan de afspraken houdt kan rekenen op fikse boetes tot $25,000. Ook mogen de bedrijven geen represailles voeren tegen freelancers die het bedrijf hebben aangeklaagd.

Een bedrijf in New York kreeg het voor elkaar 30 freelance schrijvers en redacteuren niet te betalen en kon zo maar liefst $400,000 ‘besparen’. Slechts 5% van de freelancers begint een zaak tegen wanbetalers.

In Nederland moeten facturen sinds 2013 binnen dertig dagen betaald worden. Als daarvan afgeweken wordt moet dit in een overeenkomst worden vastgelegd en mag de termijn niet langer zijn dan 60 dagen. Hoe vaak het voorkomt dat een zelfstandige niet op tijd of helemaal niet betaald wordt is niet bekend, maar elke zelfstandige zal er ongetwijfeld wel eens mee te maken hebben gehad. Tijd voor eenzelfde wet in Nederland?