"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De gevolgen van de Wet DBA in een infografic

Er zijn de afgelopen weken een aantal eerste verkennende onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van de Wet DBA. Al die informatie is overzichtelijk verzameld in een overzichtelijk in deze infografic.

De effecten van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties wordt langzamerhand zichtbaar. Of die effecten nu precies beperkt blijven voor groepen zelfstandigen waar de Wet voor bedoeld is, is nog lastig te bepalen.

Er zijn de afgelopen weken een aantal eerste verkennende onderzoeken uitgevoerd, onder andere van de ABU & Bovib en door Pierre Spaninks & de Intelligence Group.

De mannen achter het blog zzp-daily hebben die informatie overzichtelijk verzameld in deze infografic.

gevolgen-wet-dba-1

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. Mooi zo’n infographic, maar plaatjes zijn toch lastig te duiden zonder toelichting. Als 55% van de ondervraagde zzp’ers (wat voor soort zzp’ers waren dat?) minder opdrachten verwacht, verwacht 45% dan geen daling?
  En als 40% niet weet wat de wet inhoudt, wat zegt dat dan? Het lijkt me onmogelijk dat zo’n grote groep geen enkel idee heeft na de media-storm die nu al maanden aanhoudt.

  • Mark,

   Ik wordt regelmatig gebeld door intermediars voor opdrachten op locatie…
   Als ik dan over de WDBA begin, hebben de dames (zijn het vaak) geen idee waar het over gaat en als ze het wel weten, zeggen ze gerust dat dat geen probleem is en durven te garanderen dat het dat ook niet gaat worden…

   Dus zelfs daar is ook nog veel onwetendheid.

  • Mark,

   Ik wordt regelmatig gebeld door intermediairs voor opdrachten op locatie…
   Als ik dan over de WDBA begin, hebben de dames (zijn het vaak) geen idee waar het over gaat en als ze het wel weten, zeggen ze gerust dat dat geen probleem is en durven te garanderen dat het dat ook niet gaat worden…

   Dus zelfs daar is ook nog veel onwetendheid.

 2. Op zich leuk in beeld gebracht, maar er zit ook intepretatie aan. Dit kan tot verkeerde conclusies leiden. Een voorbeeld.

  Een duidelijke is: spannink heeft een onderzoek gedaan over een naar zijn zeggen representatieve steekproef onder de werkende popoulatie. Hiervan geven, naar ik meen, 32 personen aan dat zij geen opdracht meer hebben door de wet DBA. Geextrapoleerd is dat volgens Spannink die 47.200. Foute conclusie is dus dat 47.200 geen opdracht meer hebben. Het is een statistische verwachting, geen feit.

  Verder is dit in relatie tot die groep iedereen die zichzelf zzp-er vindt, dus 1 miljoen. Nergens staat dat dit betrekking heeft op de groep die b-t–b diensten verlenen. Dat stelt Spannink ook niet. Slordigheidje in de infographic.

  Dan het vraagstuk van weergeven. De conclusie is ook gerechtvaardigd dat bijna een miljoen of als je dat wenst ruim 350 duizend zzp-ers nog steeds een opdracht hebben, ondanks de wet DBA.

  Het is maar wat je wilt overbrengen.

 3. Ook lijkt niet iedereen de juiste verbanden te kunnen (/willen?) leggen. Ik las vandaag een artikeltje op NU.nl van 5 oktober jl., “Fors minder ondernemers vragen bijstand aan”, een onderzoek door het Instituut Midden- en Kleinbedrijf.

  De laatste alinea luidt: “Vooral de detailhandel en de bouw profiteren sterk van de economische opleving”, licht algemeen directeur Han Dieperink van IMK toe. “In de horeca is die verbetering minder sterk. In sectoren met veel zzp’ers, zoals de zorg en ICT, zien we het aantal bijstandsaanvragen juist groeien.”
  Dieperink denkt dat dit samenhangt met een structurele druk op de tarieven van zzp’ers. De ondernemers kunnen vanwege het grote aanbod aan zzp’ers in hun sector niet te veel voor hun diensten vragen.

  In de zorg kan ik me daar tot op zekere hoogte iets bij voorstellen, maar ICT’ers die te lage tarieven rekenen om van rond te kunnen komen?!?

  Het laat zich aanzien dat ook bij het IMK een taboe rust op het noemen van de wet DBA als werkelijke oorzaak van deze recente stijging, struisvogelpolitiek lijkt een rage aan het worden te zijn…