"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Belastingdienst opent haar Meldpunt Wet DBA

Het Meldpunt Wet DBA van de Belastingdienst is live gegaan. Staatssecretaris Wiebes wil zo de “onbedoelde effecten op de arbeidsmarkt” door de Wet DBA in kaart brengen.

Gisterenavond is het Meldpunt Wet DBA van de Belastingdienst live gegaan. Staatssecretaris Wiebes kondigde de website al aan. Hij wil zo de “onbedoelde effecten op de arbeidsmarkt” door de Wet DBA in kaart brengen.  “Op basis van de meldingen inventariseren de ministeries van Financiën en SZW de knelpunten. De knelpunten pakken zij samen met branche- en belangenorganisaties op”, zo staat op de website te lezen. In het laatste Kamerdebat erkende Wiebes dat er mogelijk meer knelpunten zijn dan verwacht, al geeft hij aan geen idee te hebben hoeveel zzp’ers er last hebben van de veranderde wetgeving.

Op de website kunnen zowel zelfstandigen, opdrachtgevers als intermediairs hun knelpunten opgeven. Wiebes zal de uitkomsten daarvan ongetwijfeld gaan verwerken in zijn volgende voortgangsrapportage naar de Kamer, die uiterlijk 12 december moet verschijnen. De Kamer wil ook nog voor het kerstreces een debat over die rapportage. De hoeveelheid en aard van de klachten zal ongetwijfeld een rol spelen in de toon van dat debat. Vooralsnog lijkt het opschorten van de Wet geen optie. Waarschijnlijker is het dat de implementatieperiode, die loopt tot 1 mei 2017, wordt opgerekt tot eind 2017.

Eenvoudige website

Het doen van een melding gaat tamelijk eenvoudig, zonder al te veel nuance. Zo krijgen zelfstandigen deze vragen te zien plus het verzoek de melding kort te omschrijven.

melding-zzp-wet-dba

Na het doen van een melding krijgt de indiener een keurig mailtje.

meldpunt-dbaDe website is niet bedoeld als ‘vraag & antwoord’-site. “Als u een melding doet, krijgt u geen persoonlijke reactie: het meldpunt is bedoeld voor de inventarisatie van knelpunten” zo geeft de Belastingdienst nadrukkelijk aan. Anders dan aanvankelijk gemeld, kunnen de knelpunten anoniem opgegeven worden. Het idee dat een melding gekoppeld moest worden aan een BSN-nummer is, mede naar aanleiding van kritische geluiden uit de Kamer, verdwenen.

Rob de Laat, voorzitter van brancheorganisatie van intermediairs en brokers, de Bovib, vindt dat het belangrijk is om feiten te verzamelen. “Natuurlijk is het prima dat men inziet dat het niet goed gaat. Wij zullen onze Bovib leden oproepen om gefundeerd meldingen te doen. We hopen alleen wel dat ook opdrachtgevers en zzp’ers zelf gaan reageren.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

3 reacties op dit bericht

 1. Als je naar http://www.belastingdienst.nl gaat moet je nog behoorlijk zoeken voordat je het meldpunt hebt gevonden. Wellicht een nieuwe truc om het aantal meldingen te beperken?
  Het zou de belastingdienst sieren als ze de link naar het meldpunt prominent ergens op de “ondernemen” pagina zouden plaatsen. Zeker gezien het feit dat het meldpunt met zoveel bombarie is aangekondigd…

 2. @Erwin van Boven: vandaar dat ik het overal even deel waar het maar kan. jij ook?

 3. Toch wel gemengde gevoelens over dat Meldpunt DBA.
  Op zich niks mis mee, zou je op het eerste gezicht denken.
  Maar wel een listig politiek instrument.
  Een open en onschuldige uitlaatklep, waar je knelpunten die je als zzp’er ervaart kunt melden, zou je zeggen? Dus vooral doen?!
  Van de andere kant een middel dat te laat komt.
  Dit moet binnen 8 weken een beeld gaan geven van aard en omvang van de knelpunten, want vóór 19 december a.s. moeten er antwoorden naar de Tweede Kamer.
  Opvallend is dat de Belastingdienst de openstelling van het meldpunt tot dusverre niet als nieuwsitem voor ondernemers brengt op haar eigen site.
  Voorspelbaar is dat het aantal meldingen daardoor niet heel erg groot zal zijn.
  En onze staatssecretaris daar de conclusie aan zal verbinden dat het probleem meevalt en er geen aanleiding enkele bestaat om iets aan de DBA te doen.
  Handige politieke manoeuvre dus, zo’n soort paard van Troje.
  Laat iedereen zijn eigen afweging maken hierover, maar vooral ook je stem laten horen op http://www.zzp-dba-nee.nl.