"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zijlstra (VVD): “Los eerst chaos Wet DBA op. Dan pas boetes”

“Los eerst chaos Wet DBA op. Deel dan pas boetes uit”. Dat verwacht VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra van Staatssecretaris Wiebes

“Los eerst de chaos rond de  Wet DBA op. Deel dan pas boetes uit”. Die toezegging verwacht VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra van Staatssecretaris Wiebes, verantwoordelijk voor de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Zijlstra stelde dat in een debat tussen fractievoorzitters op de Nationale Ondernemersdag, een initiatief van ONL voor OndernemersONL voorman Hans Biesheuvel pleitte gisteren voor het direct intrekken van de Wet DBA. Ook D66 heeft aangegeven dat te willen.

Zo ver gaat Zijlstra nog niet. Nog niet. “Probeer eerst de wet op orde te krijgen. Als dat niet lukt, dan gaan we maar weer terug naar de VAR.” Voor Zijlstra is op dit moment het belangrijkste dat de onzekerheid bij werkgevers weggenomen wordt. Daarom verwacht hij van Wiebes de toezegging dat er nu geen boetes uitgedeeld worden. “De Wet DBA zou het zaken eenvoudiger moeten maken. De enige die nu blij zijn met de Wet DBA zijn payroll-bedrijven”.

Wiebes komt volgende week met een brief naar de Kamer. Zijlstra verwacht dat de Staatssecretaris daarin al deze toezegging doet. Ook aanwezige fractievoorzitters Buma (CDA) en Roemers (SP) willen snel een debat met de Staatssecretaris.

Mogelijk dat een dergelijke toezegging over boetes werkgevers minder kopschuw maakt om zzp’ers te blijven inhuren. Feit is ook dat er al tot 1 mei 2017 een overgangsjaar is waarin niet gehandhaafd wordt. Mei Li Vos (PvdA) heeft gesuggereerd om dat overgangsjaar te verlengen tot mei 2018.

#UPDATE: In de Tweede Kamer komt nog voor 1 oktober een debat naar van de invoering van de Wet DBA.  

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

4 reacties op dit bericht

 1. Een “wet” die twee overgangsjaren nodig heeft voordat er op gehandhaafd zou kunnen gaan worden. Dit lijkt me toch een duidelijke indicatie dat een nieuw kabinet met iets nieuws moet komen, snel na het aantreden.

  • Niet weer iets nieuws aub. Eerst eens goed een ouderwetse ‘brede maatschappelijke discussie’ opzetten over wat dan een goede oplossing is voor het regelen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.Als dit tenminste de juiste omschrijving van het thema is.

   Een complex vraagstuk als dit moet je zeker niet overlaten aan de politiek.

   • Wel of niet iets nieuws Mark? Je antwoord is nee en de oplossing wijst wel die richting uit.
    Overigens echt nieuw bestaat niet op dit onderwerp zolang niet grondig de wetgeving op de verschillende terreinen wordt aangepakt (arbeidsrecht, fiscaal recht en Sv recht)..
    Ik ben ook voorstander van een breed gedragen oplossing, liefst vanuit de polder gedragen of mede ondersteund. Maar de polder heeft dit keer een matig resultaat (DBA) opgeleverd. Misschien is wat regie wel handig en dat moet dan toch uit Den Haag komen. Hopelijk zal Den Haag dan wel open staan voor (deskundige) input. Bij de DBA was men (Wiebes) dat niet.

    • Het probleem van Den Haag is dat ze allerlei beslissingen nemen of iets waar ze zelf niets van weten of zelf geen last van hebben. Als je aan de gemiddelde politicus vraagt wat is een zzp-er?
     Dan krijg je als antwoord dat is iemand die bij postnl heeft gewerkt daar is ontslagen en weer als zzp-er is ingehuurd. Meer smaken kennen ze niet.
     Ik ben inderdaad voorstander van een breed gedragen oplossing waarbij de wetgeving inderdaad grondig moet worden bekeken en aangepast aan het fenomeen flexibele arbeid.
     De regering heeft met de wet DBA de opdrachtgevers van 500000 werkenden de gordijnen in gejaagd, door ze een risico op naheffing over verschillende jaren voor te spiegelen.
     Een opdrachtgever wil geen risico met de belastingdienst.
     Dus wordt op het moment de simpelste weg gekozen. Geen zzp-ers meer inhuren.