"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

GroenLinks: verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

GroenLinks wil dat zzp’ers verplicht mee gaan doen aan een collectieve basisvoorziening, op minimumniveau, voor arbeidsongeschiktheid. Dat staat te lezen in het concept verkiezingsprogramma.

GroenLinks wil dat zzp’ers verplicht mee gaan doen aan een collectieve basisvoorziening, op minimumniveau, voor arbeidsongeschiktheid. Dat staat te lezen in het concept verkiezingsprogramma ‘Tijd voor verandering’ dat gisterenavond door Jesse Klaver is gepresenteerd. De partij wil zzp’ers zo meer zekerheid bieden en daarnaast het pensioensparen voor zelfstandigen gemakkelijker maken. GroenLinks wil dat doen “in samenhang met aanpassing van fiscale faciliteiten” wat een eufemisme lijkt voor het aanpassen van de zelfstandigenaftrek.

GroenLinks plaats deze voorstellen in een breder kijk op de arbeidsmarkt: “We stoppen de doorgeslagen flexibilisering en zorgen voor meer zekerheden voor flexwerkers en zzp’ers. We maken het aantrekkelijker om mensen langer in dienst te nemen.”  D66 gebruikte vorige week gelijke bewoordingen, maar voelt anders dan GroenLinks niets voor een verplichte deelname aan verzekeringen. Een dalend aantal zzp’ers, nu nog een op de vijf, is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dat baart veel experts en politici zorgen, waarmee het een actueel thema zal zijn in de aankomende verkiezingen.

Verder wil GroenLinks dat iedereen een scholingsbudget krijgt, ongeacht of de werkgever in je wil investeren. De partij wil ook dat er meer controle op schijnzelfstandigheid komt. Over de Wet DBA staat in het programma niets vermeld. Om de drempel om personeel aan te nemen te verkleinen wil GroenLinks dat er een collectieve verzekering komt voor loondoorbetaling bij ziekte voor werkgevers met weinig werknemers.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. Ik heb het programma niet van GL, maar ik neem aan dat als zzp’ers verplicht AO-verzekerd worden en moeten gaan sparen voor hun pensioen, dat de zelfstandigenaftrek dan OMHOOG gaat om dit door hen te laten financieren? Of een verlaging in ruil voor GRATIS collectieve basisvoorzieningen?

  • @mark, er staat een link naar het programma in het artikel. Maar voor beantwoording van je vragen word je daar niet wijzer uit. We gaan daar nog achter aan. Maar mijn inschatting is (ook in lijn met eerdere adviezen) dat het idd een uitruil wordt van toegang tot stelsel in ruil voor beperking zelfstandigenaftrek.
   (Het wordt overigens geen ‘moeten’ bij pensioensparen, maar ‘toegankelijker’)

 2. Ik ben er niet op tegen dat je verplicht verzekerd wordt op minimumniveau
  – als je er maar iwts voor terugkrijgt
  – het niet weer een cadeau voor verzekeraars wordt
  – De wet dba wordt afgeschaft want er is geen reden meer voor. En je kanniets verzekeren als je niwt weet of he zelfstandig of werknemer bent!

 3. Als je geaccepteerd bent voor die verplichte AO verzekering, is dat gelijk je bewijs van zelfstandigheud en heb je geen modelovereenkomsten meer nodig

  • Daar heb je helemaal gelijk in. Het is een benadering die wel genoemd is:
   – wilsverklaring dat je zelfstandig professional wilt zijn (mogelijk als variant tussen werknemer en MKB) (wordt in Belgie ook naar gevraagd)
   – toets dat je dat ook kan/bent
   – lijst met rechten en plichten
   – geen twijfel meer over mogelijk dienstverband (dan moet wel arbeidsrecht aangepast worden).