"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Groei flex in VS vooral via detachering, niet zelfstandigen.

De groei van het aantal flexibele arbeidscontracten in de VS wordt vooral ingevuld door detacheerders en veel minder door zelfstandigen. Zo blijkt uit onderzoek van Princeton.

Ook in de VS zijn het aantal flexibele banen de afgelopen jaren enorm toegenomen. Maar in tegenstelling tot wat werd gedacht, worden flexwerkers nog altijd via de traditionele wijze gecontracteerd, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. De grootste stijger van de afgelopen jaren: detachering. De veel besproken gig workers maken nog maar een heel klein deel uit van de totale beroepsbevolking.  

In de VS zijn sinds 2005 het aantal mensen in ‘alternatieve werkvormen’, zoals dat aan de overkant van de oceaan genoemd wordt, met meer dan de helft toegenomen. 16% van de totale workforce werkt als zelfstandige, als detachee, is oproepkracht of uitzendkracht, zo blijkt uit een onderzoek van Alan Krueger of Princeton University en Lawrence Katz van Harvard University.

De veel besproken gig workers, die tijd en plaats onafhankelijk korte opdrachtjes en klussen doen, veelal via online platforms, maken nog geen 0,5% uit van de totale workforce.

af7cebbea1f120693e9b9b71fc9c8144

Outsourcing: van werk of verantwoordelijkheden?

De outsourcingbranche heeft tegelijk de omzet sinds 2000 ieder jaar zien stijgen met 4%. Volgens de laatste cijfers van IBISWorld. Het gaat daarbij om werkzaamheden die veelal op het ‘professional’ niveau liggen.

Grote spelers in de VS als Adecco, Manpower en Kelly Service hebben hun dienstenpakket het afgelopen decennium fors uitgebreid en kunnen daarmee inspelen op een grote variatie in de behoefte aan flexoplossingen. Voorstanders zien deze ‘outsourcing’ manier van werken (het inhuren van mensen alleen als je ze nodig hebt) als meer efficiënt. Tegenstanders zien het eerder als een manier waarop bedrijven zich meer kunnen distantiëren van de mensen die het werk doen.

Meer vrouwen, meer professionals

Krueger en Katz vergeleken hun onderzoek met hun eerdere onderzoek uit 2005. Daarbij constateren ze dat waar flexcontracten 10 jaar geleden nog voorbehouden waren aan sectoren als bouw en transport, tegenwoordig ook in de gezondheid, onderwijs en zakelijke dienstverlening veel meer flexvormen voorkomen. Ook is er verschuiving zichtbaar in de verdeling mannen en vrouwen. Een decennium geleden waren het nog vooral mannen met alternatieve contractvormen, nu zijn de rollen omgedraaid.

Krueger en Katz constateren dat een groot deel van de nieuw gecreëerde werkgelegenheid de afgelopen jaren, ging naar flexbanen. “Zorgen over de ‘gig economie’ hebben ons dus afgeleid van een veel meer omvangrijkere en fundamentele verandering: de verschuiving richting flexibele contractvormen.”

De stijging van de groep flexwerkers heeft vele redenen. Sommigen, zoals advocaten, artsen of professionals die richting pensioen gaan kiezen wellicht voor de flexibiliteit van het ondernemerschap. In andere gevallen zijn het bedrijven die zich willen focussen op hun core business en andere werkzaamheden willen uitbesteden of zichzelf willen distantiëren van werkgeversverzekeringen.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts