"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De zelfrijdende taxi is er!

Future-technology-Concept-of-the-car-with-the-autopilot-GoogleVaak ben ik ‘vergruisd’. Mijn timing gaat echt niet kloppen hoor ik heel, heel vaak, als ik zeg dat in 2020 de eerste zelfrijdende auto’s op de weg komen.

Ik zat er inderdaad naast. Het is dit jaar al, in 2016.

Helaas dus voor al die mensen die nog steeds volhouden dat het nog jaren en jaren duurt. Ze zijn er al.

Sinds 2015 schrijf ik al dat elke expert wel het streefgetal 2020 als datum heeft. Deze TED talk van Chris Urmson (hoofd zelfrijdende auto’s van Google) onderstreept dat maar eens.

Vandaag werd bekend dat Uber zijn eerste zelfrijdende taxi’s gaat testen. Inderdaad. Testen. En ja, er moet nog een bestuurder bij aanwezig zijn die kan ingrijpen. Het is nog niet perfect. Net zo min als de gemiddelde chauffeur perfect is.

En inderdaad, het gaat nog even duren voor ze echt alle Uber taxi chauffeurs overnemen en daarna duurt het nog even voor de wet in alle landen het toe zal staan dat dat gebeurt.

Dat streven van 2020… lijkt best realistisch.

De impact hiervan is wel gigantisch, als je je realiseert dat na de taxi natuurlijk ook de vrachtwagen zal komen. En dat is het nr 1 beroep in de meeste staten van de VS... en ook in Europa.

 

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

Eén reactie op dit bericht