"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

8% freelancers in VS werkt via online platforms. Weinig of begin een nieuwe trend?

Een nog bescheiden deel van het werk dat freelancers doen verplaatst zich naar online platforms. De start van een trend? Artikel van Subadhra Sriram van Staffing Industry Analysts.

Een deel van het werk dat freelancers doet verplaatst zich naar online platforms. Een site als Upwork brengt vraag en aanbod, van vaak korte opdrachten, bij elkaar zonder dat opdrachtgever en opdrachtnemer elkaar ooit zien. Ook LinkedIn stort zich in de markt met Profinder

Deze ‘online staffing’ biedt opdrachtgevers en opdrachtnemers nieuwe mogelijkheid om met elkaar te werken, anders dan hoe de dienstverlening van traditionele staffing bedrijven is ingericht (vaak gebaseerd op bemiddeling en uurprijs + marge). Uit onderzoek van Staffing Industry Analysts blijkt dat acht procent van de ondervraagde freelancers wel eens omzet maakt via zo’n platform. Is dat een verwaarloosbaar percentage of de start van een trend, vraagt Subadhra Sriram van Staffing Industry Analysts zich af.

Aandeel gig-economy nog beperkt

“In de afgelopen jaren hebben we de manieren van werken enorm zien veranderen. En dan gaat het niet alleen over die paar taxiritjes met Uber of een IT project dat geoutsourced wordt. De gig economie (waarin banen of opdrachten worden opgeknipt in korte taken, die – veelal – online worden uitgezet in de markt, red.) heeft inmiddels een stevige voet tussen de deur van kleine en grote organisaties wereldwijd. En dat wordt niet alleen door opdrachtgevers opgemerkt.

Kijk maar eens naar de resultaten uit het Staffing Industry Analysts’ 2016 Temp Worker Survey report. Dit rapport,  gebaseerd op een onderzoek onder tijdelijke krachten was onderdeel van de Staffing Industry Analysts “Best Staffing Companies to Work For” competitie. In het onderzoek werden meer dan 5000 flexwerkers gevraagd of ze in hun werk gebruik maakten van online platforms waarop opdrachten en taken aangeboden wordt. Van de respondenten zei 8% inkomsten te genereren via een online platform. Deze meesten uit deze groep verdient daar gemiddeld 20% tot 30% van de eigen inkomsten mee.

Start van een trend?

Die 8% lijkt misschien laag. Zeker in vergelijking met de 73% van de respondenten die nog onbekend zijn deze ‘online staffing’ mogelijkheden. Maar het laat wel zien dat de traditionele staffing bedrijven concurrentie hebben gekregen van de online services voor flexwerkers.

“Bepaalde aspecten van online staffing zijn eenvoudiger voor opdrachtnemers” aldus Jon Osborne, VP strategic research bij Staffing Industry Analysts. In deze tijd draait het allemaal om ‘worker convience’. Afhankelijk van de opdracht, kun je op elke locatie, bij wijze van spreken in je pyjama, aan de slag. Desnoods middenin de nacht. Velen zijn ervan overtuigd dat, ondanks dat er nu nog relatief weinig gebruik van online staffing wordt gemaakt, het slechts een kwestie van tijd is voordat opdrachtnemers in grote getale voor deze alternatieve manier van werken kiezen.

Opdrachtgevers zien de mogelijkheden

Opdrachtgevers zien ondertussen meer en meer het belang van online staffing. Volgens data van 2015 Contingent Buyers Survey: Trends in Online Staffing and FMS, is het percentage grote opdrachtgevers (1000+ werknemers) dat gebruik maakt van online staffing gestegen van 2% in 2013, tot 4% in 2014 tot maar liefst 12% in 2015. Een stijging die vooral te danken is aan media aandacht voor online staffing mogelijkheden, promotie van online staffing providers zelf en mond-tot-mond reclame.

Het goede nieuws voor de leveranciers van flexarbeid (van uitzendbureaus, detacheringsbedrijven en bemiddelingsbureaus) is dat ze ‘in the right place at the right time’. Want tussen 2005 en eind 2015, kan alle netto toename in werkgelegenheid volgens Lawrence F. Katz (Harvard) en B. Krueger (Princeton) toegeschreven worden aan ‘alternative work arrangements’. Dat zijn allen vormen van flexwerk, van uitzendkrachten, oproepkrachten, detachees en freelancers (zelfstandigen). Het komend decennium zal de samenstelling van deze alternatieve werk- en contractvormen er wel eens heel anders uit kunnen gaan zien.

Staffing Industry Analists organiseert op 21 en 22 september in Las Vegas een conferentie over dit thema met als titel: Collaboration in the Gig Economy. ZiPconomy zal daar aanwezig zijn.  

Dit artikel is eerder gepubliceerd door Staffing Industry Analists (SIA).  ZiPconomy vanaf nu selectief relevante blogs van SIA op ZiPconomy publiceren, en vice versa.

Staffing Industry Analysts is een wereldwijde adviseur op het terrein van "Staffing and Workforce Solutions". De hier gepubliceerde artikelen van SIA of haar partners zijn ook verschenen op blog van SIA. Bekijk alle berichten van Staffing Industry Analysts