"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Samenwerkende zzp-juristen winnen aanbesteding Ministerie Binnenlandse Zaken

Het Netwerk van Ondernemende Juristen, een samenwerkingsverband van 18 juridische zzp’ers, hebben een Europese aanbesteding gewonnen en wordt preferred supplier van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Netwerk van Ondernemende Juristen, een samenwerkingsverband van 18 juridische zzp’ers, hebben een Europese aanbesteding gewonnen. Het netwerk krijgt een raamcontract met de Nederlandse Staat en zijn zo de komende jaren preferred supplier van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De zzp’ers hebben de aanbesteding naar eigen zeggen gewonnen “door niet op de laagste prijs, maar op de hoogste kwaliteit in te zetten”.

Dat een dergelijk zzp-collectief een aanbesteding bij de landelijke overheid wint is zeldzaam, maar niet geheel uniek. In 2012 gebeurde hetzelfde bij een aanbesteding bij het ministerie van EZ (ook juristen) en vorig jaar ging een aanbesteding van de Rijksoverheid voor arbeidsmarktspecialisten ook naar zelfstandigen. Toch blijven dit uitzonderingen. De deur is bij overheden voor zzp’ers vaak dicht (althans om rechtstreeks een contract binnen te krijgen). Ook bij de mini-aanbestedingen via  marktplaatsen gaat zelden een opdracht rechtstreeks naar een zelfstandige. Mogelijk dat de nieuwe aanbestedingswet het voor zelfstandigen makkelijker gaat maken.

Kwaliteit wint

Dat het Ministerie van BZK nu dit netwerk van zzp-juristen heeft uitgekozen in de aanbesteding kwam volgens de winnende juristen zelf omdat het voorstel dat ze indienden een van de meest ‘economisch meest voordelige inschrijvingen’ was. Wat zoveel betekent als: de offerte die de meeste toegevoegde waarde biedt in verhouding tot de prijs. In de beoordeling op het element kwaliteit eindigde hun inschrijving zelfs op een gedeelde 1e plaats. Hoger dan vrijwel alle gevestigde partijen.

De zzp-juristen behoren nu samen tot de selecte groep ondernemingen die de komende jaren juridische ondersteuning gaan bieden aan het Expertisecentrum Organisatie en Personeel, de shared service organisatie van de Rijksoverheid die vrijwel alle ministeries adviseert bij arbeidsjuridische zaken en reorganisaties.

‘Het gewonnen raamcontract biedt de betrokken zelfstandige professionals hun eigen voorrangspositie bij toekomstige opdrachten vanuit het Rijk. En daar was het om te doen’, aldus Marijn Rooymans die vanuit het Netwerk van Ondernemende Juristen de inschrijving op de aanbesteding verzorgde. Rooymans vertelt verder: ‘Dit zijn allemaal ervaren vakspecialisten die in hun dienstverlening aan overheden vaak noodgedwongen werken via bureaus. Dat doen ze met plezier, maar wat hen in toenemende mate stoort is dat het vaak meer om tarief dan om kwaliteit lijkt te gaan. Met dit klinkende resultaat tonen ze aan dat je met een op kwaliteit gebaseerde strategie mooie grote klanten aan je kunt binden.’

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts