"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Daling aantal hoogopgeleide zelfstandigen. Trendbreuk of lentedip?

Het aantal hoger opgeleide zelfstandigen is in het eerste kwartaal van 2016 voor het eerst sinds tijden gedaald. Effect van economische groei, of Wet DBA, vraagt Wim Davidse zich af.

Het aantal hoger opgeleide zelfstandigen is in het eerste kwartaal van 2016 voor het eerst sinds tijden gedaald. Dat blijkt uit de laatste CBS cijfers. Het aantal zzp’ers in totaal blijft nog wel licht groeien.

Gelijktijdig met de daling van het aantal hoger opgeleide zelfstandigen, is ook een stijging te zien van het aantal vaste banen voor hogere opgeleiden. Niet onlogisch om die twee met elkaar in verband te trekken. Een aantrekkende economie en krappere arbeidsmarkt zorgt mogelijk voor meer en aantrekkelijkere vastere banen.

81d8f523-580d-42cc-b813-7a8c7339d9d9-large

 

Een ander mogelijke oorzaak is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.

Daar waar politiek gezien die Wet met name bedoeld lijkt om gedwongen schijnconstructies aan de onderkant van de zzp/arbeidsmarkt tegen te gaan, lijkt hij in de praktijk ook impact te hebben op hoger opgeleiden zzp’ers. Immers met name de langdurige, projectmatige inzet van zelfstandige professionals wordt lastiger.

Toch lijkt het nog te vroeg om nu al effecten van de Wet DBA in CBS cijfers terug te zien. Veel organisaties zijn nu pas bezig om zich te herbezinnen op het inzet van zzp’ers. Daarbij: ook zzp’ers zonder opdracht staan nog steeds in de CBS cijfers. Met meer dan gewone belangstelling kijken we uit naar die cijfer over de komende kwartalen.

Drs Wim Davidse is toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur. Hij gelooft heilig in de vitale mix van energiek ondernemen en aanstekelijk werkgeverschap en de essentiële rol van flexibiliteit (zonder flexibiliteit geen zekerheid!). Wim geeft flexbureaus en werkgevers daarom graag en met volle overtuiging inzicht & inspiratie en advies & coaching om onmisbare, energieke, succesvolle werkmerken te kunnen zijn in de Nieuwe Toekomst. Hij vertelt daarover ook vaak op congressen en seminars en in inspiratieshops. Bekijk alle berichten van Wim Davidse