"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘70% van alle verandertrajecten mislukt’. Maar is dat wel zo?

‘70% van alle verandertrajecten mislukt’. Maar is dat wel zo? Het SIOO onderzocht dit veel gebruikte getal en kwam tot een genuanceerde beeld dat uitgewerkt is in een interessante Whitepaper.

cover siooMislukte verandertrajecten in organisaties halen regelmatig voorpagina’s van kranten. Een veel gebruikt getal is dat 70% van de verandertrajecten mislukt. Maar is dat eigenlijk wel waar? Onderzoek van Sioo, interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde, laat een ander beeld zien.

Sioo vroeg 151 managers naar het succes en het mislukken van een recent verandertraject. Conclusie: zo slecht is het niet gesteld met veranderen in Nederland. Faalpercentage verandertrajecten valt reuze mee. Wel doordenken bedrijven veranderingen onvoldoende

Onderzoek

Zo is de 70% een moeilijk hard te maken getal. Het percentage is erg afhankelijk van wat gemeten wordt en hoe hoog de lat wordt gelegd. ‘Alleen wanneer je de allerstrengste criteria aanlegt, kom je op hoge faalpercentages en dat is niet realistisch’, zegt Ard-Pieter de Man rector van Sioo en hoogleraar aan de Vrije Universiteit. ‘Wij zien in onze data dat de helft van de verandertrajecten de doelen goed haalt en 30% helemaal niet. De rest is grijs gebied. Wel lopen de meeste trajecten uit in de tijd.’  ‘Ook zijn verandertrajecten in de non-profit succesvoller dan die in de profit sector’ aldus De Man.

Bepaalde typen verandering kennen een zeer hoog faalpercentage terwijl andere typen veranderingen gemiddeld juist succesvol zijn. Fusies, IT-projecten en cultuurverandering hebben de hoogste faalpercentages. Organisaties zijn daarentegen heel  tevreden over nieuwe strategieën die zij invoeren. Ook procesverbeteringen doen het goed.

Bezint eer ge begint

Volgens De Man is er wat te doen aan die faalpercentages. Organisaties hebben de neiging verandering te complex te maken en investeren nog veel in verandertrajecten die hoge faalpercentages kennen. Ze zouden beter kunnen nadenken over de vraag of ze dit soort trajecten wel willen opstarten. Het lerend vermogen van organisaties lijkt hier beperkt.

De Man: ‘Ons onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat een goede voorbereiding van een verandering leidt tot een grotere kans op succes. Tegelijk zien we ook dat veel organisaties verandertrajecten niet goed doordenken. Er is dus nog veel winst te behalen door verbetering van het verandermanagement.

Het onderzoek van SIOO staat uitgewerkt in deze interessante Whitepaper: Mislukt 70 procent van de verandertrajecten

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie