"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HR zit in ‘the perfect storm’ – Jason Averbook op #HRtechWorld Liveblog #6

HR bevindt zich juist nu in die perfecte storm; de technologie om op die toekomst voorbereid te zijn is nu voor handen en als je als HR nu niet die onstuimige oceaan durft over te steken kun je de boot echt gaan missen. Aldus Jason Averbook in zijn keynote op HRtechWorld 2016. Verslag van Mark van Assema

Op een conferentie als ‘HR tech’ zijn dit natuurlijk geen verrassende titels, maar Jason Averbook weet waarover hij het heeft als voormalig directielid bij HR Cloud Analytics leverancier Appirio en huidig CEO van The Marcus Buckinham Company. Averbook is de keynote spreker van dag twee bij HR Tech in Londen op 16 maart 2016.

averbook

Om klaar te zijn voor de toekomst van werk in 2020 is het nu de hoogste tijd om in actie komen. En HR bevindt zich juist nu in die perfecte storm; de technologie om op die toekomst voorbereid te zijn is nu voor handen en als je als HR nu niet die onstuimige oceaan durft over te steken kun je de boot echt gaan missen. Deze tijd van snelle innovaties leert ons dat juist de factor mens weer prominent in beeld is en door technologie hiervoor goed in te zetten kan HR weer op ‘zee-niveau’ (C-level) aan tafel komen. Zelf voegde Averbook al de daad bij het woord door zijn achtergrond bij technologie leveranciers mee te nemen naar een leiderschaps adviesbureau.

Toen ging het stormen

Averbook begint zijn storm aan oneliners met een oude Apple reclame om aan te geven dat nu het moment is om als HR een volledige 180 graden draai de andere kant op te maken. Het perfecte aan de storm waar we nu in zitten is dat iedereen een ander beeld heeft bij ‘perfect’ en dat de HR wereld nu zo complex is geworden dat we wel moeten veranderen om de boot niet stuurloos te laten worden (of blijven).

Veranderen zit hem in keuzes maken, waarin wil je als HR uitblinken en wat moet ‘gewoon’ goed zijn (hoeveel % van jouw HR budget gaat naar de payroll?), en je strategie te bepalen. Alleen plannen maken op tactisch niveau is niet genoeg, je zou een Workforce Technology Strategy moeten ontwikkelen die je verder brengt in de onderwerpen waarin je als HR wilt uitblinken. Verder moet je jouw company signature meenemen in die strategie, alignen met de business, bedenken welke skills je nodig hebt, holistisch kijken naar je eigen HR functie, HR silo’s samenbrengen, nog wat algemeenheden en dan, als je bedacht hebt hoe je het gaat doen, je verhaal gaan vertellen. Storytelling is het buzzword voor sprekers op dit moment. Averbook draaft wel een beetje door in zijn oneliners als hij adoption niet genoeg vindt en mensen zelfs addicted wil maken aan jouw HR technologie.

IMG_0856 (2)
Jason Averbook op HRtechWorld 2016 in Londen

Ook talent management komt voorbij met de trailer van de film Moneyball (met Brad Pitt). Hiermee wil Averbook de nadruk nog maar eens leggen op hoeveel het kan opleveren als je het spel met de knikkers anders gaat spelen en de ‘war for talent’, die voor sommige skills best te zien is, kan winnen.

Als laatste kan natuurlijk data en analytics niet achterblijven. Er is tegenwoordig zoveel data beschikbaar dat het verbazend is dat HR nog zo weinig doet met die data. Data is sexy, dat zouden we nu wel moeten weten. En als je niet goed die data interpreteert kan het behoorlijk mis gaan (filmpje meer over marketing- dan HR analytics, maar wel leuk)

HR  From Now to Next

Zijn laatste boek heet ‘van nu naar verder’. De tijd van goede ideeën en leuke plannen is voorbij en het is voor HR tijd om echt resultaat te behalen. Wat Averbook in zijn keynote wel aantoont is dat we verder moeten, echter hoe we dit dan moeten doen blijft in het midden. Hoe sturen we het schip nou door die storm?

Het enige concrete dat hij hiervoor aangeeft is dat je in de bekende drie-eenheid People, Process, Technology een verhouding moet aanhouden van 45-45-10 of hooguit 40-40-20. Om die grote stap voorwaarts te maken gaat het maar een klein beetje om technologie en juist veel meer om de mensen en processen. Dat er wel degelijk organisaties zijn die dit in de praktijk doen zal ik in een volgend liveblog toelichten.

Van ‘counting heads’ naar ‘making heads count’

Averbook gebruikt bewust het woord technologie om aan te geven dat de wereld van HR nu al grotendeels, en in de toekomst op alle fronten, ondersteund zal worden door technologie.  Waar HR mensen nog overheen moeten stappen is dat het woord technologie niet hetzelfde betekent als het woord IT. Je hoeft niet te leren programmeren om een stap in deze technologie wereld te zetten. Zie de tools die je als HR gebruikt niet als noodzakelijk IT kwaad, want dan zul je het ook ongemotiveerd naar de eindgebruikers uitrollen. Bekijk die tools juist vanuit de ogen van die gebruikers. Er zijn hier bij #HRTechWorld leuke HR apps, waar gebruikers graag mee zullen werken en die nieuwe mogelijkheden bieden voor bijvoorbeeld gebruikers acceptatie en snellere feedback tussen medewerkers. Ga er mee aan de slag dus!

Alle blogs vanaf de HRtechworld 2016 op ZiPconomy (van gisteren van vandaag) zijn hier te vinden. 

Mark is HR projectleider en adviseur voor het groeien naar Total Talent Management of Integraal Talent Beheer. Hij staat daarin voor een gelijke behandeling van alle werkenden, door HR en de rest van de organisatie, los van hun contractvorm. Hierover schreef hij samen met Marleen Deleu het boek Mis geen Talent. Mark heeft een sterke IT achtergrond en kan hiermee een HR organisatie goed helpen om de vertaling te maken van wensen naar techniek. Hij zet graag innovatieve HR technologie in zodat alle werkenden zich kunnen ontwikkelen naar een volgende stap. In 2017 heeft hij HRTechReview.nl opgericht om objectief inzicht te geven in de HR Tech markt in Nederland. Bekijk alle berichten van Mark van Assema