"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Succesvolle duurzame organisaties zetten structureel en strategisch zzp’ers in

Succesvolle duurzame bedrijven die vooroplopen, maken strategisch en structureel gebruik van experts in de flexibele schil. Zij zijn bereid hen goed te betalen en een langdurige relatie met hen aan te gaan. Zelfstandige Professionals (zp’ers) maken het verschil om organisaties de vereiste wendbaarheid te geven. Dit is de uitkomst van het onderzoek dat de zp’ers Otto Willemsen en Lilian Boonstra.

missie-haiku-lilian-boonstra4Succesvolle duurzame bedrijven die vooroplopen, maken strategisch en structureel gebruik van experts in de flexibele schil. Zij zijn bereid hen goed te betalen en een langdurige relatie met hen aan te gaan. Zelfstandige Professionals (zp’ers) maken het verschil om organisaties de vereiste wendbaarheid te geven. Dit is de uitkomst van het onderzoek dat de zp’ers Otto Willemsen en Lilian Boonstra de afgelopen twee jaar gedaan hebben onder duurzame bedrijven en duurzame zp’ers. Op 15 april verschijnt het boek “FIT voor de toekomst: duurzame ondernemer/ duurzame zp’er.”

Steeds meer bedrijven oriënteren zich op duurzaamheid, ofwel vanuit interne of externe overwegingen. Zij zullen duurzame expertise nodig hebben, die zij nog niet in huis hebben. Hier liggen kansen voor zp’ers.

“Duurzaam betekent voor langere duur, maar niet per definitie binnen de eigen sector. Met de grote veranderingen in het werk zal intersectorale inzetbaarheid bijdragen aan verduurzaming van de ZP’er. Tenslotte maken zij deel uit van de flexibele schil en zullen zij bij krimpende sectoren goed moeten opletten waar zij zich het beste in kunnen bijscholen zodat zij inzetbaar blijven “ (Robbert Brantz, KIZO).

Wie maakt zich druk om het talentmanagement van een miljoen zp’ers?

De tijd dat je een opleiding afrondt en daarmee vervolgens je pensioen haalt is voorbij. Het omscholen en bijscholen van zp’ers is een vraagstuk. Volgens KIZO zijn zp’ers vooral 40, 50 en 60-plussers. Er zijn verschillende groepen zp’ers te onderscheiden. Volgens KIZO (2015) is 20 procent onafhankelijk. Zonder bemoeienis of ondersteuning van anderen redden ze zichzelf. Een aantal van hen draait zelfs mee in de professionaliseringsprogramma’s van de opdrachtgever. Zo’n 70 procent verkrijgt opdrachten en professionaliseert zich in informele of formele netwerken (bijvoorbeeld coöperaties). Een kleine 10 procent verzuipt en redt het niet.

Een levenlang leren

Uit onderzoek van Knud Illeris (2010) blijkt dat volwassenen het beste leren op de werkplek. Al ergens een zp-netwerk ‘gespot’ dat samen met onderwijsinstelling en opdrachtgevers om de tafel zit hoe zij zijn een tweewekelijkse course voor werkplekleren kunnen opzetten?

Wordt het niet tijd dat we het niveau van bedrijfsbezoekjes en het oefenen van elevatorpitches ontstijgen? Willen we dat de huidige groep zp’ers duurzaam inzetbaar blijft, dan vraagt dat om een verandering, want visie en leiderschap bij de netwerken, de opdrachtgevers en de onderwijsinstellingen, die overigens duurzaamheid en zzp’ers nog amper in hun aanbod en aanpak hebben opgenomen. Genoeg werk aan de winkel!

Het boek FIT voor de toekomst: duurzame ondernemer/ duurzame zzp’er verschijnt 15 april a.s. Interesse of vragen? lilian@fitvoordetoekomst.nl

Lilian Boonstra is auteur van het boek "Fit voor de Toekomst: duurzame ondernemer/ duurzame zzp'er". Zij is vijf jaar zzp'er, met haar bedrijf Realisatieadvies, waarin zij onderwijsinstellingen en gemeenten adviseert over het realiseren van visie. Zij is initiatiefnemer van het project Pr8werk, een vierjarig vraaggestuurde zzp-project in Gelderland.Organisator van de Dag van de duurzame ZZP´er: hoe kan ik zelf meer duurzaam werken en hiermee voor mijn opdrachtgevers van betekenis zijn? In haar eigen zoektocht naar duurzame inzetbaarheid heeft zij ervoor gekozen om de opleiding tot docent Nederlands te volgen, om Nederlands te doceren aan het MBO en hiermee een bijdrage te gaan leveren aan het levenlang leren voor zzp'ers/ flexibele professionals. Bekijk alle berichten van Lilian Boonstra