"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HR & Tech. Op zoek naar de quantumleap en de Wahlverwandtschaft. Liveblog #HRtechworld #1

We kunnen anders werken en anders organiseren, Maar doen we dat ook al echt? Een korte voorbeschouwing en het eerste van serie livelblogs vandaag en morgen vanaf de HRTechWorld conferentie in London.

Cdghb4IWAAAy6eCOver een half uurtje start hier in London de HRTechWorld conferentie. Met zo’n 100 sessies, tweeduizend deelnemers uit 47 landen en een hal vol met exposanten een van de grootste HR events in Europa. Samen met Annemarie Stel en Mark van Assema gaan we u de komende twee dagen met liveblogs informeren over wat er zich hier allemaal afspeelt.

In  het porgramma staan alvast een boel mooie namen. Veel een deel de ‘denkers’, maar vooral toch ook de ‘doeners’. Veel cases. Maar straks starten we met mogelijk al gelijk het hoogtepunt van deze twee dagen: Simon Sinek.  Morgen onder andere Jason Averbook en Martha Lane Fox als slotspreekster.

Revolutie van werk?

De naam HRTechWorld wil niet zeggen dat het allemaal puur ‘tech’ is wat de klok slaat hier. De conferentie is veel breder opgezet en gaat over breed scala aan onderwerpen. De toepassing van technologie daarbij komt wel veel aan bod.

Dat is ook wat ons extra nieuwsgierig maakt. Mensen, gedrag, werk, techn0logie. En zitten we nu echt in de volgende werkrevolutie?

In de 19de en 20ste eeuw bepaalde de manier waarop we organisaties inrichten de manier waarop we ons werk moesten doen. In de 21ste eeuw zijn we in staat om dat om te draaien. De manier waarop we werken bepaalt in toenemende mate waarop organisatie ingericht zijn. Of beter gezegd: de manier waarop we zouden kunnen werken bepaalt hoe organisatie ingericht zouden moeten zijn..

Technologie stelt ons immers in staat om op een heel andere manier te leven en te werken. En dus de manier waarop we dat werk organiseren.

Het past ook bij de trend van steeds verder gaande individualisering die al sinds de jaren zestig gaande in. De wens om los te komen van te beknellende instituties en meer zelfregie te hebben. Egonomics.

Werken en organiseren we al anders?

De vraag is wel of we nu ook echt op weg zijn naar een anders werken, anders organiseren.  Nee, zegt Evgeny Morozov in zijn boek To Save Everything Click Here. Daarin zegt hij wat we momenteel de dingen misschien op een andere manier doen, maar we doen geen andere dingen. Een geweldig boek, volgens Annemarie Stel, die er ooit dit artikel over schreef.

Je bent geneigd hem gelijk te geven. Ja, al de tools en technologie stelt ons, als individu en als organisatie, inderdaad in staat om werk op een heel andere manier in te richten. En – positief benaderd – ook aansluitend bij de wens om dat anders te doen. Maar weten die wens om werk anders in te richten en mogelijkheden die technologie ons biedt elkaar ook echt te vinden als het gaat om werk en organiseren. Is of komt er die Wahlverwandtschaft? Het samenlopen van meerdere socio-economische omstandigheden optreden, die samen de ‘quantum leap’ in technologiegebruik en werk veroorzaken. Mogelijk dat vanaf HR daar een mooie brugfunctie in kan gaan vervullen. Waarbij wij vanuit onze genen natuurlijk hier ook zullen kijken of sprekers oog hebben voor de combinaties van vast en flex.

Tot zo ver wat ochtendbespiegelingen. Op haar de hoofdzaal voor Simon Sinek. De liveblogs zijn straks te volgen via deze link.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts