"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

PwC lanceert Talent Exchange. Matcht interim talent met projecten.

PwC lanceerde afgelopen woensdag een interessant initatief: Talent Exchange. Een ‘work intermediation platform’ (WIP) dat de marktplaats functionaliteit combineert met een ‘freelance management systeem’ (FMS).

pwcEen organisatie als een bak met taken; een arbeidsmarkt als een bak met talent. Recruiters die continu de een met de ander matchen. Een wereld zonder vaste functies en vol met projecten. Waar de kwaliteit van het contact belangrijker is dat het soort contract.

De manier waarop we organisaties hebben ingericht bepaalt vaak nu nog de manier waarop we (moeten) werken. Door technologie verandert dat. De manier waarop we kunnen werken gaat bepalen hoe organisaties zijn ingericht.

Het zijn beelden die ik in lezingen vaak schets.  Dat voor elkaar krijgen als organisatie vraagt wel om intelligente software en webtoepassingen en vooral intelligent en actief gebruik maken daarvan.

Veel online, weinig innovatief

Online matchingsplatformen tussen organisaties en de markt van zelfstandige professionals zijn er natuurlijk te over. Er zijn er nog al wat gelanceerd de afgelopen vijftien jaar. Velen hebben hun verwachtingen niet waar gemaakt of zijn al weer verdwenen. De meeste komen niet veel verder dan een tamelijk een dimensionale jobboard. Die kunnen prima een rol vervullen, maar het zijn recruitment systemen. Dat is wat anders dan sourcen en samenstellen van hele projectteams, taken in projecten online wegzetten en zo je werk organiseren.  Ze worden ook primair gebruikt door bureaus en maar in mondjesmaat door organisaties zelf.

De marktplaatsen en werken-bij sites (met interim opdrachten) van organisaties zelf hebben een hoog ‘post and pray’ gehalte. Passief dus.

Die wereld waarin een organisatie continu talent met taken wil matchen vraagt om meer.

Talent Exchange

Lange inleiding om te komen tot een interessant initiatief dat PwC afgelopen woensdag lanceerde: PwC Talent Exchange. Een ‘work intermediation platform’ (WIP) dat de marktplaats functionaliteit combineert met een ‘freelance management systeem’ (FMS). Daar zijn er (zeker in de VS) wel meer van.

Interessant is dat dit zo nadrukkelijk een platform is van een organisatie zelf, in plaats van gebruik te maken als externe platforms als Upwork.

PwC omschrijft Talent Exchange zelf als “a single, integrated platform that facilitates the project lifecycle from searching for open roles, to joining a project, to submitting hours and expenses, to networking.” Zelfstandige professionals maken een profile aan, projectteams hebben toegang tot een pool van online beschikbaar talent. Zowel voor korte taken, als langere project rollen. Het platform faciliteert vervolgens ook de samenwerking en onderling contact. Ook buiten projecten om.

PwC, zo stellen ze zelf, wil zo beter toegang krijgen tot het groeiend Brian Snarzyk van PwC en verantwoordelijk voor dit project noemt een aantal aanleidingen waarom PwC Talent Exchange is gestart. Meegaan met de veranderende arbeidsmarkt is er een. Een arbeidsmarkt waarin een groeiend aantal professionals (PwC voorspelt dat de 50% freelancers in 2020, wat me wat overdreven lijkt) dat zelfstandig wil blijven en/of op afstand wil werken. Met Talent Exchange wil PwC wereldwijd het beste interim talent aan zich binden en zo een concurrentie voordeel opbouwen.

Zelf het contact met interimmers in handen hebben

Een tweede is dat PwC zelf eigenaarschap wil hebben over de relatie met externe professionals, die kwalitatief inrichten en het niet meer aan bemiddelaars over laten. “We need to move away from the transactional, procurement-based approach to working with independent talent. There’s too much of an arms-length distance. It feels too much like purchasing a commodity. We want to get the middleman out and focus on the connection. We want it to be about the relationship, not about a procurement process and settling a transaction.”

Disrupting yourself, before you are disrupted

Last but not least – het eigen business model van PwC vraagt om een meer dynamische matching van opdrachten van hun klanten met beschikbaar talent. Het oude model van een bank vol vaste eigen consultants is voorbij. Talent Exchange zet dus ook de eigen organisatie op zijn kop: “Disrupting yourself, before you are disrupted”, zegt Snarzyk.  Ik hoor het ze nog niet zeggen, maar het is een kleine stap voordat ook de eigen consultants van PwC in het systeem komen en zo dus de concurrentie aan gaan met de externe arbeidsmarkt.

De Washington Post kwam al eerder met haar Talent Network, een vergelijkbaar (maar kleiner) initiatief. Eens zien of deze ‘doe het zelf’ platforms stand houden en een trend wordt die de grote online doorbraak in de zip-economie is.

Op Yahoo gaf Brian Snarzyk nog deze korte toelichting (video)

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

8 reacties op dit bericht

 1. Interessante ontwikkeling, een duidelijke stap voorwaarts in de verdere professionalisering van de eigen marktplaatsen (of meer ‘marktkraam’) van de individuele inlener.

  • Wat me hierin voor ook opvalt is de actieve houding van de organisaties, ipv de nu nog veelal passieve. Even los van feit of ze nu een eigen platform gebruiken of een extern.

  • @Roel, ik ga even op zoek naar de tune van Loeki de Leeuw, en dat zet ik die nog even er bij 😉

 2. Voor mij een eye-opener Hugo-Jan; heel erg dank voor dit artikel. Ik kreeg het doorgestuurd van iemand omdat ik bezig ben met een boek over inclusief leiderschap (lijkt een heel ander onderwerp) en ik kan het nog niet onder woorden brengen maar gevoelsmatig zie ik het verband. Je schrijft dat je dit al vaak geschetst hebt in lezingen, zelf kende ik het nog niet (loop dus achter :-). Je geeft me veel stof tot nadenken en inspiratie!

  • Grethe, dank je. De link naar inclusief leiderschap ligt inderdaad mooi in het verlengde.
   We kunnen anders werken, dus gaan we anders organiseren. Anders organiseren vraagt om een andere manier om inhoud te geven aan inclusief leiderschap. Immers leiderschap is vele minder verbonden aan vaste organisaties, vaste structuren en vaste functies.

   Wellicht vind je in dit dossier nog meer verwijzingen naar artikelen: http://www.zipconomy.nl/dossiers/anders-organiseren/

   Succes met je boek, laat tzt er gerust wat over horen hier op ZiPconomy.