"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ING verwacht stop groei aantal zzp’ers. Alhoewel…?

In een kort rapport voorspelt de ING een stabilisering van aantal zzp’ers. Maar spreekt zichzelf in het rapport ook weer tegen.

De ING verwacht een stabilisatie van de groei van startende bedrijven 2016. Een groot deel van die starters zijn zzp’ers. Per sector en regio zijn er wel grote verschillen. Dat stelt de ING in een vandaag verschenen rapport. Erg sterk onderbouwt is de stelling dat het aantal zzp’ers stabiliseert overigens niet.

aantal zzp'ersZelfstandig ondernemerschap blijft volgens de ING onverminderd populair. “Ook, of juist, nu de economie weer aantrekt. Zo zijn vorig jaar 2% meer mensen een eigen bedrijf begonnen. De overgrote meerderheid van de starters bestaat uit zzp’ers. Zij zijn er mede verantwoordelijk voor dat de samenstelling van de arbeidsmarkt verandert.”

“In 2015 kozen ruim 129.000 personen voor het zelfstandig ondernemerschap. Dit zijn er 2% meer ten opzichte van 2014. Na een sterke daling in het eerste kwartaal, steeg het aantal starters in de drie daaropvolgende kwartalen. Met name in het laatste kwartaal van 2015 was, met 9% meer starters sprake van een forse stijging”.

Die sterke groei trekt zet zich volgens de ING echter niet door. “In navolging van de economie trekt ook de arbeidsmarkt aan. Het aantal werknemers dat zijn baan verliest en vervolgens als zzp’er aan de slag gaat zal daardoor afnemen.” Dat klopt ongetwijfeld, al wordt dat qua aantallen helaas niet onderbouwt in het rapport. De ING ziet een blijvende groei aan de vraag naar zzp’ers: “Tegelijkertijd is er echter sprake van een structureel veranderende arbeidsmarkt. Bedrijven hebben behoefte aan flexibiliteit en zijn daardoor terughoudend in het aannemen van vast personeel. Zij werken eerder samen met uitzendkrachten en zzp’ers. De vraag naar zzp’ers houdt voorlopig dan ook aan.”

Per sector zijn er grote verschillen. Dat ‘organisatieadviesbureaus’ al jaren boven aan de lijst van subsectoren staat, heeft vooral te maken met gebrekkige registratie bij de KvK. Daar worden veel interim professionals (van interim-managers tot interim HR adviseur) bij gebrek aan goede codes voor interimmers voor het gemak bij inschrijving onder code 70221 gezet.

trends zzp

Of toch groei

De ING gaat nog even door: “Ook de komende jaren blijft de aanwas van nieuwe zzp’ers, bij onveranderd overheidsbeleid, hoog. Het aantal starters ligt de komende jaren naar verwachting dan ook blijvend op hoog niveau.”   Effect van de Wet DBA op het aantal zzp’ers is dus niet meegenomen. Dat valt ook lastig uit te rekenen. Opvallender is dat de ING het hier weer heeft over ‘blijvend hoog niveau’ van het aantal starters. Nu ja, voorspelen blijft lastig.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts