"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aandeel zzp’ers in Nederland op Europees gemiddelde

Het aantal zzp’ers ten opzichte van de totale beroepsbevolking ligt in Nederland een fractie hoger dan het Europees gemiddelde.

Het aantal zzp’ers ten opzichte van de totale beroepsbevolking ligt in Nederland zo ongeveer op de 17%. Dat is een fractie hoger dan het Europees gemiddelde. Het NRC zette in de krant van zaterdag de cijfers van Nederland in een rijtje met de andere leden van de Europese Unie.  Daarbij wel aangetekend dat het met name landen in Zuid- en Oost-Europa zijn die het gemiddelde om hoog trekken. Daar zijn er nog veel  zzp’ers in agrarische sector.

aandeel zzp totale beroepsbevolking europaNederland staat duidelijk bovenaan in de rijtje van ‘groeiers’ qua zzp’ers in de afgelopen 10 jaar. De grootste afname zien we in de landen in Zuid- en Oost-Europa. De groei zit, naast Nederland, bij voorbeeld ook in Luxemburg en in het Verenigd Koninkrijk, waar de iPro’s (independent professionals) een snel groeiende fenomeen zijn.

De groei in Nederland zit hem overigens niet in jongeren of lager opgeleiden, zoals je uit sommige berichtgeving zou kunnen opmaken, maar juist uit wat ouderen (gevolg van algehele vergrijzing) en hoger opgeleiden:

aantal zzp'ers naar opleidingsniveau

zzp'ers verdeel naar leeftijd 1996 2014

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

  1. Nuttig bericht. Ondanks dat hoge gemiddelde met dank aan de zuidelijke lidstaten zit NL zichtbaar (figuur 1) binnen de bandbreedte. Vraagje: weten we eigenlijk in hoeverre de definitie van “zzp” voor al deze landen hetzelfde is? Ook voor wat betreft het aantal uren dat iemand als zelfstandige werkzaam moet zijn om te worden meegeteld?

    • @Pierre, even uit mijn hoofd. Eurostat hanteert eenduidige defintie voor heel EU (geen leeftijdsgrens, meer dan 15 uur per week dacht ik). CBS heeft haar definities vorig jaar aangepast en gelijk getrokken met de Eurostat definite.

  2. Pierre, je twittert dat Nederland op het europpees gemiddelde zit, maar volgens andere media is het niet de rode stip die telt, maar de blauwe balk: waarom is die het hoogst voor Nederland?
    Die blauwe balk gaat over de procentuele groei, en dat zegt toch wel iets over de arbeidsmarkt. Maken we een enorme inhaalslag in zelfstandig ondernemerschap? Heeft het iets met economische groei te maken?