"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wiebes overtuigt Eerste Kamer van noodzaak Wet DBA. VAR verdwijnt 1 mei.

In een debat heeft staatssecretaris Wiebes een meerderheid van de Eerste Kamer achter zich gekregen voor zijn plan om de VAR te vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.

wiebes 2
Staatssecretaris Wiebes tijdens debat over Wet DBA

In een debat heeft staatssecretaris Wiebes een meerderheid van de Eerste Kamer achter zich gekregen voor zijn plan om de VAR te vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Naast de VVD en PvdA steunen ook het CDA en de PVV de wet.

De VAR vervalt vanaf 1 mei. Er komt een overgangstermijn voor een jaar tot 1 mei 2017. Een jaar waarin er vooral veel voorlichting komt en nog weinig handhaving.

Bedoeling van de wet is dat opdrachtgevers die zelfstandigen inhuren ‘modelovereenkomsten’ met hen afsluiten. Overeenkomsten die vooraf zijn goedgekeurd door de Belastingdienst.

Anders dan bij de VAR komt er meer verantwoordelijkheid te liggen bij de opdrachtgever om er voor te zorgen dat er geen arbeidsrelatie ontstaan.

De weerstand – en vooral de onzekerheid – over de wet is groot. Blijven opdrachtgevers wel zzp’ers inhuren? Met voorlichting en een ruime transitieperiode wil Wiebes die onzekerheid wegnemen.

Opvallend is dat Wiebes, met minister Asscher, er op gaat letten dat de Wet DBA er niet voor gaat zorgen dat er vaker intermediaire partijen ingezet gaan worden om de risico’s op inhuur voor opdrachtgevers af te dekken.

Veel opdrachtgevers hebben overigens tot op heden een wat afwachtende houding ten aanzien van de Wet. Die gaat er nu toch echt komen, zo veel is wel duidelijk.

Het liveblog over het debat in de Eerste Kamer is hier terug te lezen; meer achtergrond informatie vindt u in dit ZiPdossier over dit onderwerp,

ZiPconomy heeft een gratis whitepaper opgesteld voor opdrachtgevers, zelfstandigen en bemiddelingsbureaus over de nieuwe situatie per 1 mei. Deze whitepaper is hier gratis te downloaden.

Whitepaper 12

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

10 reacties op dit bericht

   • Goed gezien Gerben. That’s life.

    Daarom ben ik al 21 jaar ondernemer. Kansen zien en daarop inspringen. Via mijn concepten betaalt men wel belasting en premies, maar een stuk minder dan met een eigen BV en is “de ondernemer” voor minder kosten heel goed verzekerd.

    Ik ben al vele jaren geheel Wet DBA-proof, maar ook Wet Werk en Zekerheid-proof.

 1. Ik wil helemaal geen payroll-constructie, geen detachering, niks. IK ben de ondernemer en heb recht op de volledige vergoeding die ik vraag. Ik hoef ook geen kleine ondernemersvergoeding, noch een investeringsaftrek. Ik zorg er zelf wel voor dat ik het geld heb om dat allemaal te betalen. Ik il wel minder papieren rompslomp en die krijgen we nu al helemaal niet meer. Hoezo, Nederland minder bureaucratisch.

  • Marie-Helene,

   ik snap je zorgen, maar het zou ook beste wel eens meekunnen vallen met de papieren rompslomp. Je zal hun ook een Overeenkomst van Opdracht hebben met je opdrachtgevers. Daar komt een bijlage bij. That’s it.

   Hugo-Jan

 2. @Rob Ik vraag me af of dat klopt. Ik dacht eerst ook dat Uniforce en ZZV de oplossing zou zijn. Ik heb daar vraagtekens bij inmiddels. Bij gezag arbeid en loon ontstaat van rechtswege een dienstbetrekking. De opdrachtgever heeft vaak een gezagsverhouding met de zzp-er de tussenpersoon niet. De zzp-er verricht persoonlijk arbeid. In de keten kijk ik dan naar het loonbegrip, ook loon betaling door middel van derden wordt gezien als loonbetaling. De opdrachtgever is daardoor in alle situaties feitelijk de werkgever. De werknemer kan dus in al die gevallen vanaf 1 april een vast dienstverband claimen bij de inlener zeker indien de inzet al langer dan 2 jaar duurt.

  Ook payrolling gaat niet helpen gezien het ontslagbesluit payrolling, de mensen waarvan de arbeidsovereenkomsten geparkeerd zijn bij derden hebben dezelfde ontslag bescherming als medewerkers in vaste dienst. Eigenlijk weet ik het nu ook niet meer. Ik denk dat een vast dienstverband bij detacheerders en uitzenden fase c de enige oplossing is. Dan zorgt de tussenpersoon voor loon door betaling bij leegloop en voor de herplaatsing naar andere opdrachten.

  De komende maanden kunnen we dus weleens de grootste stoelendans ooit te zien krijgen. Laten we daarbij hopen dat de opdrachtgevers niet teveel stoelen weg gaan halen. Let vooral ook op de ABU groeicijfers die zullen nog harder gaan oplopen, evenals de omzet van gespecialiseerde detacheerders met eigen personeel.

  • @Maarten, bedankt voor je reactie. Ik heb je inmiddels ook een LinkedIn uitnodiging gestuurd.

   Ik beheer momenteel ruim 70 Hybride Ondernemingen met ca. 130 klanten. Ik doe dit fulltime sinds 2007. Mijn concepten Hybride Ondernemen en Leasejewerknemer zijn eenvoudiger van structuur dan Uniforce. Althans, dat denk ik. Dit concept heb ik in 20 jaar ontwikkeld. Met vallen en opstaan.

   Lees mijn websites nog maar eens in detail. Mijn klanten kunnen vanaf dag één in vaste dienst komen. Zij worden gedetacheerd, of nemen werk fixed-price aan, of werken op basis van provisie.

   Als je behoefte heb aan een telefoongesprek hierover, mail dan je nummer naar rob@verburgh.com

 3. Rob ik probeer morgen even in contact te komen iedere oplossing die kan werken moet bekeken worden!

 4. Inmiddels nog meer aanvullende informatie ontvangen over het vast dienstverband bij Uniforce en ZZV. Daar zie ik nagenoeg geen risico dat er een dienstverband geclaimd kan worden bij de opdrachtgever. Daarnaast zoals eerder al aangeven worden loonheffing en sociale lasten afgedragen in dit geval. Het overwegen waard dus voor de echte freelancers die langdurig voor een opdrachtgever willen kunnen werken.

 5. Na een lang gesprek met Rob moet ik ook concluderen dat ik op het verkeerde been was gezet door de term Leasejewerknemer.nl. Sterker ik geloof dat zelfstandig ondernemen in dienstverband met sociaal vangnet wat deze formules mogelijk maken wellicht de oplossing is voor de deflatie en AOV problematiek, daarnaast zou het ondernemerschap kunnen aanjagen . Ik heb daar een uitgebreid verslag van gemaakt op mijn LinkedIn maar het zou ongeveer een reclame campagne betekenen als ik mijn toelichting hier volledig plaats.